Un oraș din România nu se oprește din dezvoltare. Acesta tocmai a anunțat că vrea să devină primul care își produce singur energia. Mai exact, autoritățile își doresc să producă energie verde pentru autoconsum. Consilierii locali au aprobat chiar în cursul zilei de marți indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Instalaţie de producere şi stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice şi termice”, au susținut aceștia. Despre ce zonă a țării este vorba?

Orașul din România care surprinde: se dezvoltă fără încetare

Un oraș din țara noastră a lăsat pe toată lumea fără cuvinte. Acesta nu se oprește din dezvoltare și tocmai a anunțat că vrea să devină primul care își produce singur energia. Mai exact, este vorba despre Oradea. Termoficare Oradea SA, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Oradea, ar putea să devină independent energetic.

Autoritățile vor să producă energie verde pentru autoconsum. Consilierii locali au aprobat chiar în cursul zilei de marți indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „instalaţie de producere şi stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice şi termice la CET Oradea”.

Mai mult decât atât, SC Termoficare Oradea SA mai intenționează să depună o cerere de finanțare nerambursabilă pentru proiect pentru că societatea tinde către independență energetică şi îşi propune să contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, arată playtech.ro

Obiectivul proiectului este valorificarea resurselor energetice regenerabile pentru producerea energiei verzi pentru autoconsum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul orașului Oradea.

Obiectivele principale

– reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, generate prin înlocuirea unei părţi din cantitatea de combustibili fosili consumaţi în fiecare an
– un CET mai eficient din punctul de vedere al utilizării surselor, mai ecologic şi mai competitiv, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează, printre altele, pe un nivel înalt de protecţie şi pe îmbunătăţirea calităţii mediului
– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
– creşterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, ca rezultat al investiţiei de creştere a puterii instalate de producere a hidrogenului verde.

Investiția constă în realizarea unei instalații de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice. Din procesul tehnologic nu rezultă alte emisii decât oxigentul eliminat în atmosferă.

Utilizarea combustibilului mixt gaz natural – hidrogen „verde” va conduce la o reducere cu cca. 5% a cantităţii emisiilor de CO2. Autoritățile au în vedere că o parte din oxigenul produs să poată fi îmbuteliat și livrat către clienți pe căi de transport rutier existent deja, cu autocamioane. coral