Ludovic Orban a precizat, marti, intr-o conferinta de presa, ca proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale este depus si sustinut de parlamentari liberali si nu asumat de Guvern.

Premierul a spus ca doreste pastrarea pensiilor viagere pentru sportivii cu rezultate la competitiile internationale sau indemnizatiile de merit acordate unor oameni de cultura.

„Vedem cum evolueaza dezbaterile. Mai bine se adopta proiectul asta de lege si eventual corectam in Guvern, fie cu angajare de raspundere fie cu Ordonanta de urgenta” a spus Orban.

In ceea ce priveste pensiile magistratilor, primul ministru a spus: ”Am ascultat argumentele prezentate atat de CSM cat si de reprezentantii Sindicatului Grefierilor. Cred ca fiecare categorie are propriile argumente. Ei spun ca dreptul la o pensie de tip ocupational care sa aiba un grad diferit de inlocuire a salariului de catre pensie de datoreaza in mare parte restrictiilor din timpul carierei, pentru nu au voie sa desfasoare nicio alta activitate.

 Noi suntem deschisi oricarei discutii pe tema asta, sa luam in calcul situatia fiecarei categorii socio-profesionale dar credem ca este nevoie de o dezbatere ampla in societate, de formarea unor grupe de,lucru care sa faca o analiza extrem de serioasa a sistemului de pensii din Romania tocmai cu scopul de a elimina nedreptati, inechitati, tratamente inegale ale diferitelor categorii, sa da mo lege, corecta, care sa fie o oglinda fidela a modului in care se stabileste un drept la pensie pentru fiecare categorie sociala”.

Premierul a precizat ca, daca actualul proiect de lege va fi adoptat, va taia pensiile speciale ale parlamentarilor.

„In ceea ce priveste magistratii, legea poate fi supusa controlului Constitutional si CCR va decide daca este sau nu este constitutionala. Suntem gata sa corectam (…) anumite prevederi care nu au facut parte din proiectul de lege initial depus de parlamentar PNL si care au fost introduse prin amendamente de PSD.

Aici, repet, cred ca aproape toate pensiile speciale daca nu cumva toate au fost introduse prin legi de majoritatile PSD. Au facut o analiza colegii mei ca printre initiatori sunt unii care se disting, sunt campioni in introducere de pensii speciale, cum e domnul deputat Florin Iordache care a semnat patru propuneri legislative privind pensii calculate altfel decat pe principiul contributivitatii Ce va spun limpede, clar, e ca toate pensiile nesimtite vor fi taiate” a spus Orban.

coral