Romania face pasi repezi spre primul varf al pandemiei de coronavirus si autoritatile pregatesc deja o noua ordonanta militara, menita sa aplatizeze curba, dar si sa evite producerea unui eventual al doilea varf Covid-19 in tara noastra.

Potrivit specialistilor, varful pandemiei ar urma sa aiba loc dupa sarbatorile pascale. Motiv pentru care Ministerul Afacerilor Interne ar urma sa anunte, saptamana viitoare, o noua ordonanta militara, pentru a tine in frau numarul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus: 8.418, in acest moment, potrivit informatiilor furnizate de Grupul Strategic sambata, la ora 13:00.

Astfel, una dintre principalele masuri ale Ordonantei Militare nr. 10 va fi masura suspendarii zborurilor in si dinspre Spania cu inca 14 zile, incepand din 29 aprilie, zi in care suspendarea anterioara va expira. Ca si in cazul ordonantelor anterioare,  aceasta masura nu se va aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, servicii tehnice, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.

O alta masura prevazuta de Ordonanta Mlitara nr. 10 ar putea fi schimbarea declaratiei de propria raspundere – care a dat mari batai de cap romanilor -, sau, cel putin, a modului de completare si de prezentare a ei. Si, totodata, nu ar fi exclus sa fie inasprite amenzile, pentru a determina populatia sa respecte masurile precedente. In acest moment, amenzile pentru persoanele fizice care nu respecta ordonantele militare sunt cuprinse intre 2.000 de lei si 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice: intre 10.000 de lei si 70.000 de lei.

coral