Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne – a anuntat, joi seara, ca a fost emisa Ordonanta Militara nr. 8/2020, alaturi de el fiind prezenti, in timpul declaratiei de presa, si secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat. Pe langa noi masuri in ceea ce priveste circulatia persoanelor pe timpul starii de urgenta sau categorii de persoane care vor putea desfasura activitati profesionale in baza declaratiei pe propria raspundere, ministrul Vela a precizat si ca unele produse alimentare nu vor mai putea fi exportate.

In conformitate cu prevederile Ordonantei Militare nr. 8/202, pe perioada starii de urgenta se interzice/se suspenda exportul pentru produsele agroalimentare: grau, orz, ovaz, orez, soia, dar si faina de grau, turte, produse de panificatie si patiserie, biscuiti, ulei de seminte, zahar. Fireste, in astfel de conditii precizate prin Ordonanta Militara pe rafturile supermarketurilor din Romania ar trebui sa se regaseasca, fara niciun fel de probleme, produsele care nu mai pot fi exportate, ceea ce este o veste foarte buna pentru romani.

Totodata, ministrul Afacerilor Interne a precizat ca procedurile de export a produselor agroalimentare resepctive – aflate in derulare la data intrarii in vigoare Ordonantei Militare nr. 8 – se suspenda pe perioada starii de urgenta. De asemenea, se suspenda activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare de mai sus.

Masurile se aplica incepand cu data publicarii ordonantei militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Achizitionarea intracomunitara a produselor agroalimentare

Achizitionarea intracomunitara a produselor agroalimentare enumerate se poate face numai daca statul membru face dovada faptului ca produsele achizitionate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

Pietele agro-alimentare vor ramane deschise pentru agricultorii care prezinta certificat de producator agricol. In zilele de joi, vineri si sambata, premergatoare celor doua sarbatori pascale, operatorii economici care comercializeaza produse agroalimentare isi pot prelungi programul de functionare in functie de necesitati.

coral