In plina pandemiei COVID-19, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat marti ca planeta duce lipsa de aproape 6 milioane de profesionisti in domeniul asistentei medicale, transmite AFP.

Intr-un raport privind situatia ofertei de asistenta medicala pe plan mondial, agentia ONU, campania internationala Nursing Now si Consiliul International al Asistentilor Medicali (ICN) evidentiaza rolul crucial al asistentilor medicali profesionistilor care reprezinta mai mult de jumatate din personalul medical.
Asistentele, coloana vertebrala a sistemelor de sanatate

"Asistentele sunt coloana vertebrala a sistemelor de sanatate", se arata intr-un comunicat al directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Astazi multe asistente sunt in prima linie a luptei impotriva COVID-19", a amintit oficialul OMS.

Organizatia Mondiala a Sanatatii coronavirus

Conform acestui raport, putin sub 28 de milioane de asistenti medicali profesionisti isi practica meseria in intreaga lume. Intre 2014 si 2018, numarul acestora a crescut cu 4.7 milioane, dar "ramane un deficit de 5.9 milioane de asistenti medicali", penuria cea mai importanta inregistrandu-se in cele mai sarace tari din Africa, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu si America de Sud.

Cele trei organizatii cheama statele sa identifice cele mai urgente nevoi si sa acorde prioritate investitiilor in formare, ocuparea fortei de munca si orientare profesionala.

Seful ICN Howard Catton mentioneaza ca procentul de infectare, erorile medicale si rata deceselor sunt "mai mari atunci cand sunt prea putine asistente".

Tarile dezvoltate depind de imigranti

Mary Watkins, coautoare a raportului, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca tarile cele mai instarite, care nu formeaza suficient personal, depind de imigranti si, drept consecinta, agraveaza penuria de cadre in tarile de origine ale acestora.

Autoarea precizeaza ca "80% din profesionistii in domeniul asistentei medicale la nivel mondial practica in prezent in beneficiul a 50% din populatia lumii".

Testarea infirmierilor

Referitor la pandemia COVID-19, Mary Watkins a solicitat testarea infirmierilor, in contextul in care unele rapoarte indica o rata de infectare in randul acestora de 9% in Italia si de pana la 14% in Spania.

"Avem o proportie foarte mare de persoane din domeniul sanatatii care nu merg la munca de frica de a fi infectati" fara a putea fi siguri, sustine Watkins. De asemenea, acestia nu pot stabili daca au fost bolnavi si in prezent s-au imunizat si se pot intoarce la munca. coral