Judecătoria Gherla a modificat măsura preventivă a arestului la domiciliul pentru cămătarul Ovidiu Adrian Cătinean, trimis în judecată în dosar alături de soția sa Ramona, cu cea a controlului judiciar. Ovidiu Adrian Cătinean este fratele viceprimarului din Ghela Iulia Trif, iar soția acestuia, Ramona Cătinean, trimisă și ea în judecată pentru complicitate, este consilierul personal al edilului din municipiu, Ioan Neselean, informează Ziar de Cluj.

La sfârșitul lunii iulie, procurorii de la Parchetul de le lângă Judecătoria Gherla au efectuat mai multe percheziții într-un dosar de camătă. Printre persoanele vizate s-au numărat și soții Cătinean, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, iar cercetările continuă față de alți suspecți. Potrivit surselor din DGA Cluj, dosarul a pornit pe numele unor polițiști, existând o plângere pentru infracțiunile de camătă și favorizarea făptuitorului, însă anchetatorii nu au putut proba acest aspect. Prin denunțul formulat de Paul Cost, parte civilă în dosar, se arată cum soții Cătinean împrumutau sume de bani cu camătă, victimele acestora fiind deseori amenințate pentru că nu respectau termenul de restituire.

Cu ocazia perchezițiilor din vară, Ovidiu Adrian Cătinean a fost arestat preventiv, iar după aproape două luni Tribunalul Cluj a schimbat măsura în arest la domiciliu. Pe 21 septembrie, Judecătoria Gherla, l-a plasat sub control judiciar. Ramona Cătinean a fost plasată sub control judiciar, încă de la descinderile anchetatorilor. 

În urma perioadei de arest preventiv, inculpatul Cătinean ar suferi de afecțiuni ale coloanei, motiv pentru care le-a cerut  magistraților permisiunea de a se deplasa din Gherla la Cluj-Napoca pentru efectuarea unui RMN. 

„În baza art.348 alin.1 C.pr.pen. raportat la art. 207 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art.207alin.5C.pr.pen. şi art. 242alin.2C.pr.pen. raportat la prevederile art. 211C.pr.pen., art.215C.pr.pen. şi art.2151alin.7C.pr.pen., înlocuieşte măsura preventivă a arestului la domiciliu, dispusă prin încheierea penală nr.306/31.08.2020 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosarul nr.2679/235/2020/a1.2 al Judecătoriei Gherla, faţă de inculpatul CĂTINEAN ADRIAN OVIDIU, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de camătă, prevăzută și pedepsită de art. 351 din C. pen. şi șantaj, prevăzută și pedepsită de art. 207 al. 1 ?i 3 din C. pen. cu aplicarea art. 38 al. 1 din C. pen, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Desemnează Poliţia Municipiului Gherla pentru supravegherea inculpatului pe durata controlului judiciar.

În baza art. 215 alin. 1 C. proc. pen., impune inculpatului ca pe durata măsurii preventive a controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Poliţia Municipiului Gherla, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În baza art. 215 alin. 2 C. proc. pen., impune inculpatului ca pe durata măsurii preventive a controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii:

a) să nu depăşească limita teritorială a municipiului Gherla decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, cu excepţia cazurilor în care inculpatul se va deplasa în municipiul Cluj-Napoca pentru consultaţii medicale.

b) să nu se apropie şi să nu comunice cu partea civilă Cost Paul şi nici cu persoanele care au calitatea de martor în cauză, menţionate la filele 24-25 din rechizitoriu..”, se arată în soluția dată de Judecătoria Gherla.  coral