După ce în 2019 pe lista proiectelor de bugetare participativă a ieșit finalist un proiect prin care s-au propus alei de plimbare prin Pădurea Făget, Primăria s-a apucat să contracteze un studiu de fezabilitate pentru a face un adevărat parc-pădure, mai ales că teritoriul este și intravilan. Primăria deține 40 de hectare de pădure în Făget și deja în planul de amenajare pe care orice suprafață forestieră e obligat să îl aibă terenul apare ca o pădure-parc, spune directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean.

La finalul lunii februarie 2020, firma de proiectare Atelier Mass a fost contractată de muncipalitate pentru 135.000 lei pentru a face studiul de fezabilitate pentru transformarea pădurii Primăriei din Făget într-un parc. Atelier Mass a fost desemnată câștigătoare pentru a face proiectul de revitalizare a Cetățuii la un consurs de soluții organizat administrația locală în 2019. Primăria i-a mai atribuit contracte pentru studii necesare amenajării unor noi creșe și grădinițe în oraș.

De data aceasta Atelier Mass va propune un plan de amenajare pentru a accesibiliza pădurea Făget cu alei de plimbare și eventuale amenajări pentru odihnă.

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit astăzi despre proiectul Făget – pădure-parc. 

„Este o intervenție minim invazivă, de calitate, propusă de specialiști. Din primăvară, va fi un spațiu unde clujenii să se simtă bine. Am preluat un model european, nu am inventat noi acest tip de amenajări. Cei care doresc să se plimbe prin pădure vor avea parte de trasee marcate, de aceste amenajări minim invazive și de toalete. Civilizația începe de la toalete”, a spus Emil Boc, la Realitatea FM.

Proiectul vizează trupul de pădure de 40 de hectare având ca repere de delimitare, la sud-est, observatorul astronomic, la est, restaurantul Vila Tușa, iar la vest și nord, cartierul Făget. Gândirea este ca amenajările să fie minim invazive; nu a fost tăiat niciun copac. Instalațiile vor ocupa o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%.

“Primele echipamente (platforma de activități, platforma de belvedere, amfiteatrul, un spațiu de odihnă) au fost deja instalate de contractor, a avut loc o inspecție și s-au stabilit niște retușuri minore. Estimăm ca pe la jumătatea lui februarie să fie instalate toate echipamentele”, se arată pe website-ul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Zona Metropolitană Cluj”.   

coral