Președintele american Joe Biden a anunțat, miercuri, 16 martie, un ajutor suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, pachet menit să ajute țara lui Volodimir Zelenski în războiul declanșat de Rusia. Astfel, liderul de la Casa Albă a răspuns apelului făcut de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis Congresul SUA.

SUA acordă noi ajutoare Ucrainei

„Lumea este unită în sprijinul nostru pentru Ucraina și în determinarea noastră de a-l face pe (președintele rus Vladimir) Putin să plătească un preț foarte mare”, a spus Biden înainte de a semna un memorandum prezidențial la Casa Albă pentru asistență militară, notează CNN.

„America conduce acest efort, împreună cu aliații și partenerii noștri, oferind un nivel enorm de securitate și asistență umanitară. Vom continua să facem mai multe în zilele și săptămânile următoare”, a mai spus președintele SUA.

Joe Biden a răspuns apelului făcut de Volodimir Zelenski

Noile detalii despre asistența militară americană oferită Ucrainei au apărut la câteva ore după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s- a adresat membrilor Congresului SUA, reînnoindu-și apelurile pentru mai mult ajutor, în timp ce patria sa continuă să lupte cu invazia armatei ruse.

Joe Biden, în remarcile sale făcute miercuri, a încercat să se egaleze cu americanii cu privire la drumul lung de urmat în război.

„Vreau să fiu sincer cu dumneavoastră”, a transmis liderul de la Casa Albă. „Aceasta ar putea fi o bătălie lungă și dificilă. Dar poporul american va fi ferm în sprijinul nostru pentru poporul Ucrainei în fața atacurilor imorale și lipsite de etică ale lui Putin asupra populației civile”, a relatat Biden.

Ce include pachetul uriaș de securitate

Potrivit Administrației Prezidențiale, asistența de securitate de 800 de milioane de dolari va oferi Ucrainei un pachet uriaș de arme: 800 de sisteme antiaeriene Stinger, 100 de drone, „peste 20 de milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic și cartușe pentru lansator de grenade și mortar”, 25.000 de seturi de armătură, 25.000 de căști, 100 de lansatoare de grenade, 5.000 de puști, 1.000 de pistoale, 400 de mitraliere etc.

Arme performante pentru lupta cu Rusia

Statele Unite ale Americii vor furniza Ucrainei drone Switchblade. Așa-numitele drone kamikaze (sinucigașe) poartă focoase și detonează la impact. Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 km distanță, potrivit companiei care le produce (AeroVironment).

Dronele kamikaze au fost adăugate pe lista extinsă a Ucrainei de asistență militară și tehnologică solicitată, după ce oficialii ucraineni s-au consultat cu partenerii Congresului american.

Modalități de a ajuta Ucraina

Vestea asistenței suplimentare oferite de Biden a venit în timp ce Casa Albă continuă să se confrunte cu presiuni intense din partea Congresului și a lui Zelenski pentru a găsi noi modalități de a ajuta Ucraina.

Cele 800 de milioane de dolari provin din proiectul de lege masiv de cheltuieli pe care președintele american l-a semnat marți. Pachetul include un total de 13,6 miliarde de dolari ajutoare noi pentru Ucraina. Administrația Biden va căuta să obțină aceste sute de milioane de noi ajutoare cât mai repede posibil, liderul de la Casa Albă notând (marți) că devine „extrem de greu” să ajungă noi provizii în Ucraina.

Administrația Biden continuă, de asemenea, să dezvolte sancțiuni ce vizează înalți oficiali ruși și pe cei din cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin, planul fiind de a crește numărul de ținte în următoarele zile și săptămâni, potrivit mai multor oficiali americani. coral