Datele statistice relevă că acest segment imobiliar s-a menținut pe o traiectorie ascedendentă în primul trimestru din 2020, în ciuda declanșării epidemiei de COVID-19.

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, în perioada ianuarie-martie 2020, pretențiile vânzătorilor de proprietăți rezidențiale din România (apartamente și case) s-au majorat, în medie, cu 2,7% față de trimestrul anterior (marja de creștere consemnată în ultimul pătrar din 2019 se situa la 2,9%). Diferența de preț la 12 luni a ajuns, în primul pătrar al acestui an, la o valoare de 9,5% – ceea ce reprezintă un avans de circa două puncte procentuale față de T4 2019. Rămâne, desigur, de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare, în contextul măsurilor luate de autorități pentru gestionarea epidemiei.

„Începând cu 9 martie au intrat în vigoare primele restricții de călătorie, iar pe 16 martie a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României, ca efect al pandemiei generate de COVID-19. Această situație excepțională nu a avut, până în momentul de față, un efect vizibil asupra prețurilor locuințelor. Ritmul anual de creștere a prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale s-a majorat la 9,5%, de la 7,4% în ultimul trimestru al anului trecut", a declarat Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro 

Creșteri pe linie în marile orașe

În primele trei luni ale anului în curs, toate marile centre regionale ale țării cu valori medii ale apartamentelor de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util au consemnat majorări de preț la acest capitol. Astfel, locuințele din Cluj-Napoca s-au apreciat cu 4,2% în perioada analizată (până la o medie de 1.760 de euro pe metru pătrat util), cele din București cu 4,7% (până la 1.460 de euro pe metru pătrat), cele din Timișoara cu 2,5% (până la 1.270 de euro pe metru pătrat), cele din Constanța cu 3,6% (până la 1.230 de euro pe metru pătrat), cele din Brașov cu 3,4% (până la 1.190 de euro pe metru pătrat), cele din Craiova cu 3,3% (până la 1.130 de euro pe metru pătrat), cele din Iași cu 2,3% (până la 1.040 de euro pe metru pătrat), iar cele din Oradea cu 4% (până la 1.040 de euro pe metru pătrat).

coral