Restrictiile impuse pentru a combate raspandirea noului coronavirus s-au relaxat din 15 mai, dar stim cu totii, trebuie sa respectam anumite reguli, in special cele de pastrare a distantei de siguranta fata de cei din jur. Pentru cei care nu o fac, un mester pantofar din Chiuiesti a gasit solutia: pantofii de distantare sociala. 

Grigore Lup s-a nascut in Chiuiesti si este mester in incaltaminte din piele inca din adolescenta, cand la inceput a lucrat ca ucenic. De cativa ani buni are propriul atelier pe strada Dambovitei din in Cluj-Napoca. A simtit pe propria piele cum pandemia de COVID-19 i-a afectat si lui afacerea si a inteles inca din primul moment ca mai ales acum cand restrictiile s-au relaxat, doar pastrand distanta de siguranta putem trece mai repede peste aceasta perioada. Astfel, a inventat in atelier pantofii de distantare sociala, a caror marime incepe de la numarul 70. In acest mod, cei care ii incalta sunt obligati sa pastreze o distanta de cel putin jumatate de metru fata de oricine. 

“Am vazut la televizor ca sunt multe persoane care nu respecta, desi sunt reguli peste tot. Chiar daca mergi la o farmacie sau la banca, se baga domnule aproape de tine, parca iti sufla in ureche. Am zis dejeanul.ro

Chiar daca par ciudati si sunt de dimensiuni impresionante fata de o pereche de incaltaminte normala, pantofii sunt extrem de usori si nu trebuie foarte multa indemanare pentru a te plimba cu ei pe strada. Ai nevoie doar de curaj. In cazul in care in aceasta toamna ne vom confrunta si cu valul doi de COVID, mesterul din Chiuiesti este pregatit, astfel ca a confectionat si o pereche de ghete, de marimea 75. Munca la o astfel de pereche este cel putin dubla fata de incaltamintea normala, dar si cantitatea de material folosita este mult mai mare. Tocmai de aceea pretul este pe masura – aproximativ 500 lei.

“E destul de mult de lucru. Trebuie modificate calapoadele, din doua facem unul. Trebuie un alt tipar pentru ca e unicat, iti trebuie material mai mult, intr-o astfel de pereche intra aproape un metru patrat de piele…nu e chiar asa usor de facut”, ne-a mai spus Grigore Lup.

Pana acum, astfel de pantofi au fost comandati doar de actorii de la mai multe teatre din tara pentru diferite personaje, dar mesterul se asteapta sa apara si curajosi care sa ii foloseasca in viata de zi cu zi.

coral