Papa Francisc a refuzat sa lase credinciosii sa ii sarute inelul si a explicat ca a facut acest lucru de teama raspandirii microbilor in randul pelerinilor.

„Papa mi-a spus ca nu a permis sarutul inelului la Loreto din motive de igiena. Nu pentru sine, ci pentru a evita contaminarea atunci cand sunt cozi lungi de persoane. Lui, personal, ii place sa imbratiseze oamenii”, a explicat directorul biroului de presa de la Vatican, citat de Agerpres.

Un montaj video al vizitei efectuate de Suveranul Pontif luni la sanctuarul din Loreto, in centrul Italiei, a devenit viral pe retelele de socializare.

Acest incident a suscitat numeroase interpretari.

In imagini se poate vedea cum Papa ii respinge pe cei care, asezati la o coada lunga dupa terminarea slujbei, incearca sa ii sarute inelul.

Suveranul Pontif isi retrage mana in mod precipitat, zambindu-le in continuare credinciosilor, pe care pare ca ar vrea sa ii expedieze cat mai repede. Dupa aceea, Papa Francisc a mers sa vada mai multi bolnavi care il asteptau intr-o alta aripa a sanctuarului.

Inaintea acestei secvente, inregistrarea video il arata pe papa petrecand mai mult timp pentru a saluta zeci de calugari capucini, apoi maicute. Unii ii strang mana, altii il imbratiseaza, cativa ii saruta inelul pontifical.

Vizitatorilor li se recomanda, de catre cei responsabili cu protocolul din echipa suveranului pontif, sa nu stea in genunchi, un gest pe care papa Francisc, asemenea predecesorului sau, Benedict al XVI-lea, nu il apreciaza.

Papa este adeptul relatiilor simple si directe cu credinciosii. El strange sure de maini in fiecare saptamana, nu respinge imbratisarile si nici sarutul pe obraz.

Inelul aflat in centrul controverselor din aceasta saptamana nu este ”inelul pescarului”, din argint placat cu aur, pe care Francisc l-a primit cu ocazia slujbei de intronizare si care simbolizeaza puterea pontificala.

Este vorba despre un inel primit cu ocazia hirotonirii ca episcop in 1992 la Buenos Aires, dezvaluie publicatia franceza La Croix, ”inelul pescar” aflandu-se in custodia Secretariatului de Stat. coral