Războiul izbucnit în Ucraina îi pune pe gânduri pe mulți dintre români. Speriați de ce se întâmplă la granița cu Ucraina și de faptul că războiul s-ar putea extinde și la noi în țară, oamenii au început să își facă provizii de combustibil, se grăbesc să își facă pașaportul, iar majoritatea și-au schimbat "valuta românească" în euro. Psihologii spun că frica de conflict armat normală, dar ne avertizează că panica nejustificată și stresul continuu cauzat de această frică ne poate îmbolnăvi. 

Imaginile răspândite prin mass-media care arată mașinile blocate la frontiera Ucrainei, i-au determinat pe români să își facă rezerve de combustibil în canistre și bidoane.  „Am un rezervor plin, am mai făcut plinul la maşină şi probabil că voi mai încerca să fac tot aşa, un plin să-l am. Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva şi famila trebuie să plece", spune un şofer, conform Observator.ro.

Alți români speriați de un posibil atac al Rusiei la noi în țară susțin că trebuie să fie pregătiți pentru orice. „A trebui poate la un moment dat să pleci din ţară şi nu ai ce pe să pui mâna. E normal să fim toţi panicaţi din motivele axcestea pentru că e ceva nou şi nu ştim ce se poate întâmpla”, a mai spus un bătbat. 

Cine se programează online mai găseşte loc abia la mijlocul lui aprilie. Sociologii spun că oamenii au tendinţa de a se panica, iar acest lucru dă naştere unor comportamente de autoapărare.

Ce spun specialiștii despre frica de atac armat

„Ele fiind generate uneia dintre cele mai puternice sentimente: frica, frica de necunoscut, frica de ziua de mâine, frica de anumite evenimente neaşteptate, neprevăzute şi nedorite”, a declarat Aurelian Danu, sociolog. Psihologii ne avertizează că putem ajunge foarte uşor la anxietate. E important să ne păstrăm calmul şi să nu ne bombardăm cu informaţii care ne fac rău.

Pentru liniştea noastră, analiştii financiari ne sfătuiesc să avem o rezervă de hrană, dar şi de bani cash care să ne ajungă o săptămână-două. Situaţia de acum seamănă cu ce s-a întâmplat la începutul pandemiei, când oamenii goleau rafturile magazinelor.

„Tu nu eşti psihoterapeut şi nu eşti antrenat să faci faţă la o avalanşă foarte mare de stimuli emoţionali. Ai grijă la persoanele care sunt în preajma ta. Încearcă să limitezi bariera cu oamenii care sunt foarte panicaţi”, a declarat Aurora Simigiu, psiholog.

Comercianţii ne asigură că stocurile sunt suficiente şi nu e nevoie să ne facem provizii pentru perioade îndelungate.

coral