Un parlamentar britanic, fost ministru din partea Partidului Conservator și actual membru al Camerei Comunelor, a fost arestat pentru că ar fi violat, agresat sexual şi intimidat o fostă asistentă parlamentară, a informat duminică presa britanică, preluată de Agerpres.

Postul public BBC a preluat ştirea şi a adăugat că politicianul „Tory”, care nu poate fi identificat din motive legale, a fost interogat de poliţie şi eliberat pe cauţiune.

Parlamentarul și ex-ministrul „Torry” nu s-a putut ascunde în spatele imunității parlamentare sau ministeriale, pentru că așa ceva nu există în Marea Britanie, pentru infracțiuni de drept comun. În România, un demnitar aflat în situația lui „Torry” nu ar fi putut fi nici măcar anchetat, cu atât mai puțin arestat sau judecat, dacă nu ar fi existat un vot de ridicare a imunității, în Camera din care face parte respectivul (Senatul sau Camera Deputaților).

Asistenta „traumatizată” s-a internat în spital

Poliţia Metropolitană a explicat, într-un comunicat de presă, că a lansat o anchetă privind „patru incidente separate” care „ar fi avut loc” între iulie 2019 şi ianuarie 2020, după ce a primit o plângere vineri, 31 iulie.

„Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost arestat sâmbătă, 1 august, sub suspiciunea de viol. El a fost eliberat pe cauţiune până va reveni (în custodia poliţiei) la o dată de la jumătatea lunii august”, se spune în comunicat.

Presupusele infracţiuni ar fi avut loc la adrese din cartierele londoneze Westminster (unde se află Parlamentul britanic), Lambeth şi Hackney.

Conform „The Sunday Times”, prima publicație care a difuzat ştirea, reclamanta susţine că fostul ministru a atacat-o, a forţat-o să facă sex şi a lăsat-o atât de traumatizată, încât a trebuit să fie internată într-un spital. Se presupune că abuzul s-a produs în timp ce cei doi se aflau într-o relaţie, punctează presa britanică.

Partidul Conservator al premierului Boris Johnson a publicat, la rândul său, un comunicat în care spune că afirmaţiile sunt „extrem de grave”. „Luăm aceste afirmaţii foarte în serios. Având în vedere că această problemă este acum în mâinile Poliţiei, ar fi inadecvat ca noi să comentăm mai mult”, a spus un purtător de cuvânt al Partidului Conservator.

Agenţia de ştiri britanică Press Association (PA) a relatat că un responsabil al conservatorilor din Camera Comunelor, Mark Spencer, ştia de „amploarea” acuzaţiilor. Spencer a vorbit despre această chestiune cu presupusa victimă, dar nu a vrut să interfereze cu acțiunile Poliției. coral