În spațiul european de circulație s-au luat mai multe decizii privind modul în care se pot acorda anumite permise auto. Parte din aceste modificări se referă la acele categorii de șoferi care pot conduce mijloace de transport în comun. Este vorba de acele autovehicule „a căror masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg”. În general acestea sunt „proiectate şi construite pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto”. Limita de vârstă a fost scăzută pentru cei care dau examenul auto pentru acest tip de autovehicule în multe state europene. Acum a venit rândul României, unde va scade vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru acești români. Parlamentul a aprobat decizia azi.

Alinierea permiselor de conducere din România la tendințele Uniunii Europene

Conform unor directive la nivel european, mai multe state membre și-au modificat legislația în așa măsură, încât să scadă vârsta la obținerea permiselor de conducere. State, precum  Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie, spune Alina Gorghiu, au aprobat micșorarea vârstei candidaților pentru obținerea permiselor de conducere din categoriile C, CE, respectiv D, DE:

„Noile prevederi legislative sunt în conformitate cu legislaţia europeană prin care au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime pentru respectivele categorii de vehicule prin DIRECTIVA (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018.

Până la 23 mai 2020, statele membre ale Uniunii Europene au avut obligaţia să pună în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma directivei. În prezent, 17 ţări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru obținerea permiselor de conducere la categoriile C, CE, respectiv D, DE.

Astăzi, Camera Deputaților a votat amendamentul la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Cu alte cuvinte, conform noului proiect de lege, scade vârsta de la 21 la 18 ani. După promulgarea legii, obținerea permiselor de conducere pentru aceste categorii se va putea face de la 18 ani.

Conform Codului rutier, permisele de conducere C, CE, respectiv D, DE se referă la: „Autovehiculul, altul decât cele din categoria D sau D1, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg şi care este proiectat şi construit pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto. Ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg.”

coral