Parlamentul European o nominalizeaza pe Laura Codruta Kovesi pentru ocuparea functiei de procuror-sef european, potrivit unui comunicat al Grupului Verzilor, care are un membru in echipa de negociatori.

„Astazi, in conferinta presedintilor din Parlamentul European a decis nominalizarea Laurei Codruta Kovesi, fost procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania, pentru functia de procuror-sef european la noul Parchet European (EPPO). Acum, urmeaza ca Parlamentul sa cada de comun acord cu Consiliul European. Judith Sargentini va conduce negocierile din partea Verzilor/Grupul EFA”, se arata intr-un comunicat al Verzilor.

„Parchetul European va investiga si pune sub acuzare cazuri de coruptie, fraude transfrontaliere cu TVA si infractiuni impotriva bugetului UE, atunci cand va incepe activitatea – la finalul anului 2020. Pana acum, 22 de state membre s-au inscris in EPPO, cateva exceptii notabile fiind Regatul Unit al Marii Britanii, Polonia si Ungaria”, se mai arata in comunicat.

„Parlamentul European transmite un mesaj puternic, ca ia in serios lupta impotriva coruptiei, fraudelor si infractiuninilor transfrontaliere sustinand o persoana cu atata experienta si expertiza. Laura Codruta Kovesi are un istoric greu de egalat in sustinerea justitiei si tragerea la raspundere a oficialilor pentru fapte de coruptie, in ciuda numeroaselor incercari de interferenta in munca sa a Guvernului PSD-ALDE”, a sustinut Ska Keller, presedinte al grupului Verzilor din PE.

Cei trei europarlamentari care vor negocia cu Consiliului UE viitorul procuror-sef al Parchetului european sunt Ingeborg Grassle, Claude Moraes si Judith Sargentini. Potrivit G4Media, doi dintre acestia sunt de partea fostei sefe a DNA.

Anuntul a venit in contetul in care, astazi, ministrul Justitiei Tudorel Toader a transmis o scrisoare catre publicatia Financial Times in care spune ca Laura Codruta Kovesi nu ar trebui numita sef al noului Parchet European. Totodata, fosta sefa a DNA este audiata pentru a doua oara la sectia pentru anchetarea magistratilor.

coral