Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, le-a cerut sâmbătă preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual, transmite EFE.

„Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente”, a declarat Kirill, citat de agenţia oficială RIA Novosti, cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova.

Preoții ruşi primesc sarcini de război de la Patriarhul Kirill

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse nu s-a mulţumit doar să ceară ajutor material pentru participanţii la invazia Rusiei în Ucraina, ci le-a cerut preoţilor să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual soldaţilor.

„Ştiu că deja se face mult, dar cred că este insuficient. În plus, în spaţiul mediatic nu se menţionează cu frecvenţă ajutorul pe care Biserica Ortodoxă Rusă îl oferă celor care se află în Doneţk, Lugansk, în prima linie a frontului”, a spus el.

Patriarhul Kirill a reiterat că cei care merg pe front au nevoie în primul rând de ajutor spiritual.

„Nu li se pot spune formalităţi. Trebuie să ştii ce să-i spui persoanei care să o întărească atunci când se dă ordinul de atac. Un ordin fără de care nu poate exista victorie, când trebuie să te ridici şi să mergi să-ţi înfrunţi moartea. Asta fac băieţii noştri: se ridică din tranşee şi se duc la întâlnirea cu moartea”, a afirmat el.

Kirill, la liturghie: ”Orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii”

Încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea duce la sfârşitul lumii, a avertizat joi patriarhul rus Kirill, după ce atât fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, cât şi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, au amintit că Rusia poate recurge la armele nucleare în situaţii limită, informează Agerpres.

„Apar astăzi mari ameninţări în lume, faţă de ţara noastră şi faţă de toată fiinţa umană. Dorinţa de a învinge Rusia a căpătat forme foarte periculoase. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i ilumineze pe aceşti demenţi şi să-i ajute să înţeleagă că orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii”, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse în timpul unei liturghii.

El a amintit că Rusia dispune de armament foarte puternic şi are „oameni foarte puternici, care au avut mereu o mare motivaţie pentru victorie”.

Potrivit patriarhului rus, „unii demenţi” cred că Rusia poate fi învinsă sau supusă, ceea ce ar însemna să li se impună locuitorilor săi noi norme morale „care nici măcar nu pot fi definite drept valori”.

„Sunt vremuri îngrijorătoare, dar credem că Dumnezeu nu va abandona pământul rus” şi „Rusia va avea forţa de a-şi apăra pământul şi poporul, la nevoie. Şi ca Dumnezeu să nu permită ca situaţia să se agraveze până la acest punct, să aducă liniştea şi să-i pacifice pe toţi şi să-i ajute să colaboreze pentru o lume mai bună”, şi-a exprimat speranţa patriarhul Kirill.

Declaraţiile patriarhului vin în aceeaşi zi în care fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că Rusia ar putea folosi armele nucleare în cazul unei înfrângeri în Ucraina, el amintind că „puterile nucleare nu pierd marile conflicte de care depinde destinul lor”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a amintit că recurgerea la armele nucleare nu este contrară doctrinei militare ruse, care nu prevede atacuri nucleare preventive, dar permite folosirea armelor atomice în cazul unei ameninţări existenţiale pentru statul rus, inclusiv în cazul înfrângerii într-un conflict cu arme convenţionale. coral