Strada Piezisa din Cluj-Napoca, cunoscuta pentru viata de noapte din zecile de localuri aflate acolo, a fost declarata de autoritati “ZONA DE SIGURANTA SPECIALA”, pentru ca, spune prefectul, acolo ar fi un adevarat focar de infectie cu COVID. Jandarmii si politistii patruleaza nonstop pentru a se asigura ca nimeni nu incalca regulile sanitare si ca oamenii se nu aduna in grupuri prea mari.

Proprietarii localurilor spun insa ca acest lucru le-a speriat clientii si ca declaratiile autoritatilor nu au un fundament real, pentru ca nicio ancheta epidemiologica nu a stabilit ca ar fi fost oameni care s-au imbolnavit de acolo. In schimb, prefectul spune ca 21 de studenti straini la UMF s-ar fi infectat cu SARS-COV-2 in urma unor petreceri de acolo.

Aseara, cand pe strada Piezisa erau mai multe forte de ordine decat clienti, proprietarii de localuri au afisat in vitrine pancarte cu mesaje de protest, la intrarea pe strada le-au impartit oamenilor masti de protectie, iar jandarmilor si politistilor care ii “pazeau” nonstop le-au oferit ceai cald. Acestia spun ca este modul lor de a atrage atentia autoritatilor ca afacerile le-au fost distruse si ca functioneaza la o capacitate cu 90% mai mica decat cea normala.

In Romania, ultima data a fost declarata Zona de Siguranta Speciala intr-o localitate din Vaslui, in primavara acestui an, cand criminalitatea de acolo a atins cote alarmante.

coral