Fiscul, băncile, proprietarii clădirilor, companiile de leasing somează restaurantele din Cluj să își achite obligațiile și le impun penalități, în condițiile în care această activitate este practic blocată, iar statul nu își respectă promisiunile, acuză Vlad Chelaru, managerul localurilor Casa TIFF și Londoner Pub.   

"În ton cu vremea minunată de afară m-am gândit că azi, la 365 de zile de când geaca de piele a domnului Vela ne anunța că localurile se închid din cauza pandemiei, ar fi un moment perfect pentru o recapitulare a măsurilor luate de guvern până acum și unde au dus acestea:

– Granturi pentru capital de lucru, mai exact având rolul de a acoperi datoriile către furnizori ale societăților afectate. Au trecut 365 de zile, iar guvernul a “reușit” performanța de a vira fondurile pentru doar 15% din aplicanți (3.068 de contracte plătite).

– Promisiuni pentru granturi în valoare de 20% din pierderea cifrei de afaceri. Probabil se vor aloca prin 2023.

– Agenția Națională de Administrare Fiscală a început să pună popriri pe conturi pentru că, nu-i așa, după un an întreg de zero venituri, avem de unde să plătim.

– Proprietarii își cer chiriile de la debutul pandemiei până în prezent în cuantum de 100% (în cazul meu, cu o singură excepție), ba unii chiar aplică și penalizări de întârziere (mențiune specială pentru Primăria Cluj-Napoca și pentru domnul primar PR, pentru că la ei fac referire).

– Băncile își cer ratele pentru că ordonanța de amânare a ratelor nu a mai fost prelungită de guvern. Important e că în 2020 și-au putut anula ratele și cei afectați dar și cei avantajați de pandemie.

– Firmele de leasing își cer ratele și aplică penalități de întârziere.

În rest, totul e bine, a venit primăvară, e călduț și e soare, cam ca într-o zi de 18 martie cu ninsoare".

Patronii și angajații din mai multe localuri din Cluj întrerupeau lucrul, în 16 februarie, în semn de protest pentru măsurile restrictive luate de autorități. Printre ei s-au numărat angajații unor restaurante ca Livada sau Marty. Între timp, localurile din oraș au fost închise din nou.  coral