Augusta Cosoveanu- Dabuleanu, administratorul localului Sisters, a creat o petiție publică pentru a salva patru tei de la tăiere, odată cu modernizarea străzii. Copacii sunt poziționați în fața bisericii Piariștilor.

”Noi, semnatarii acestei petiții vă solicităm ca, odată cu modernizarea străzii Universității, să nu fie tăiați teii maturi de pe această stradă. Acești copaci sunt sănătoși și bine dezvoltați și credem că pot fi integrați în noua amenajare, fără a afecta calitatea proiectului. Mai mult decât atât, considerăm că păstrarea lor aduce un plus de valoare spațiului public.

De ce este important?

Un lucru îmbucurător pe care l-am aflat în urma discuțiilor avute cu cei din echipa de arhitecți care au realizat proiectul, e că mărimea arborilor care vor fi plantați pe strada Universității va fi de cel puțin 5 metri. Dar asta nu înseamnă că teii maturi de pe stradă sunt lipsiți de valoare și continuăm să sperăm că se va căuta o soluție pentru a fi păstrați.

Este salutar faptul că proiectul propune plantarea unui număr mare de arbori. Totuși, vor fi necesari 10-15 ani pentru ca acești puieți să atingă dimensiunile teilor prezenți pe stradă – zona din fața bisericii Piariștilor sau a imobilelor de la numerele 2, 4, 10.

Considerăm că, în condițiile în care continua aglomerare a orașului va duce la o creștere a cantității de noxe pe care le inhalăm zilnic, arborii maturi constituie un avantaj obținut în timp îndelungat și care nu trebuie pierdut.

Ne bucură asigurările primite din partea reprezentanților municipalității, potrivit cărora teii de pe strada Kogălniceanu vor fi menținuți. De asemenea, ne bucură faptul că salcâmii de pe strada Universității (zona cinema Arta) vor fi integrați în noile aliniamente plantate.

Conform aceluiași principiu, dorim să ne asigurăm că și teii maturi de pe strada Universității vor supraviețui”

coral