În ciuda faptului că oamenii care locuiesc în Cluj-Napoca sunt nevoiți să colecteze selectiv, riscând altfel amenzi piperate, angajații firmelor de salubritate aruncă împreună hârtie, plastic și deșeuri menagere.

O cititoare BZC s-a plâns că a văzut cum angajații firmei de salubritate au aruncat în aceeași mașină plastic, metal și deșeuri menajere, pe o stradă din cartierul Gheorgheni.

„Încă se colectează și plastic și carton împreună. Au aruncat  la comun din ambele tomberoane. Plus că am văzut că în mașina de gunoi erau și resturi menajere”, a spus Diana B., o clujeancă.

Tânăra mărturisește că acasă are patru recipiente, în care colectează selectiv, ceea ce este un efort suplimentar.

„Avem acasă mai multe coșuri de gunoi, să colectăm selectiv. Este deranjantă lipsa de responsabilitate a angajaților de la firmele de salubritate”, a adăugat clujeanca.

Amenzi pentru firmele de salubritate

Începând de anul trecut, firmele de salubritate au primit amenzi peste amenzi de la municipalitate pentru colectarea selectivă. Primarul Emil Boc spune că administrația locală este atentă în continuare la aceste aspecte.

„Se aplică sancțiuni atât la sesizarea cetățenilor cât și în urma controalelor Primăriei”, a declarat Emil Boc pentru BZC.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu colectează selectiv

Încă de anul trecut, mai exact din data de 1 iulie 2019, clujenii sunt nevoiți să colecteze selectiv deșeurile pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri redizuale/amestecate/menajere.

De asemenea, așa cum s-a anunțat, „La gospodăriile individuale (case) se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator”.

Clujenii care nu vor face colectarea gunoiului pe patru fracții, riscă să primească amenzi usturătoare.

 

  coral