Planul europarlamentarului Rareș Bogdan de a reforma PNL se bazează în mare parte pe sprijinul a doi lideri liberali importanți în plan politic-administrativ, care se bucură de mare credit din partea electoratului din comunitățile lor.

Este vorba de primarul Clujului, Emil Boc, și de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Conform surselor G4Media, Emil Boc împreună cu alți câțiva liberali din fruntea PNL – inclusiv Rareș Bogdan – au fost măsurați într-un sondaj intern, iar Emil Boc s-ar clasa pe primul loc la capitolul încredere, fiind cotat cu 27%, prin comparație cu Rareș Bogdan, de exemplu, care s-ar situa sub 24%.

Primarul Clujului se bucură astfel de o revenire spectaculoasă în sondaje, după ce căzuse, în urmă cu zece ani, după tăierea salariilor bugetarilor, la circa 5% cotă de încredere. În ultimele două săptămâni, Emil Boc a devenit foarte activ în spațiul public, cu luări de poziție în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România.

Rezultatele acestui sondaj și mai ales neînțelegerile pe care Rareș Bogdan n-a ascuns că le are cu Ludovic Orban, încă de la debutul său în PNL, sunt principalele argumente care-l determină pe eurodeputat să accelereze motoarele, în speranța că declarațiile sale ar putea să-i șubrezească lui Orban poziția în partid, acum, înainte de Congresul prin care va fi desemnată noua conducere a PNL.

Toți membrii PNL par să conștientizeze că cel care va prelua șefia PNL devine oficial și viitorul candidat la președinția României,  iar potrivit surselor G4Media, planul pe care Rareș Bogdan i l-ar fi avansat lui Emil Boc, dar și lui Ilie Bolojan, urmărește, în primul rând, eliminarea lui Orban de la șefia PNL, astfel încât acesta să nu mai poată emite nicio pretenție la viitoarele alegeri prezidențiale. De altfel, Rareș Bogdan a ieșit public duminică seara să-i cera demisia lui Orban, urmat, luni,  cu același discurs, de bunul său prieten, vicepreședintele PNL, Robert Sighiartau.

În demersul său de a decapita actuala conducere a PNL, Rareș Bogdan se străduiește să recreeze vechiul grup „disident” din Ardeal, care pe vremuri făcea istorie în PSD: „Grupul de la Cluj”, în varianta PNL. Numai că, spre deosebire de liderii social-democrați Vasile Dâncu, Ioan Rus, Vasile Pușcaș etc., care prin anii 2000 le țineau piept cu strășnicie baronilor PSD din Sud, liderii liebrali ardeleni nu se arată prea convinși să-i acorde sprijn total lui Rareș Bogdan.

Emil Boc n-a ieșit până în prezent cu declarații împotriva lui Ludovic Orban. Chestionat de G4Media dacă ar fi dispus să-și asume o candidatură la șefia PNL, Boc a preferat să nu comenteze în niciun fel. Singura reacție de nemulțumire manifestată public de Boc la adresa actualei guvernări l-a vizat pe ministrul Sănătății, Vald Voiculescu, care este membru PLUS, nicidecum PNL. Nicio reacție concludentă din partea lui Boc în ceea ce-l privește pe Orban sau pe vreun alt lider PNL din actualul Guvern condus de Cîțu.

coral