Departe de drum și de priviri, peștera Poarta Zmeilor are o amprentă cu totul aparte asupra bogățiilor naturale ale țării noastre. Aceasta se datorează în primul rând calității sale de a se lăsa greu descoperită, iar în al doilea rând spectacolului  subteran pe care ea îl creează. În interiorul acesteia apa se prelinge lin pe pereți, iar stalactitele atârnă de tavan, înnegrite de humus.

Poarta Zmeilor este una dintre cele mai vechi peșteri ale Apusenilor. Ea se regăsește pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, Județul Alba, la circa 1.150 m altitudine în partea vestică a Munților Trascău.

Poarta Zmeilor este un adevărat pod natural, portal de piatră care a rămas în picioare când o parte din galeria peșterii din apropiere (din care și ea făcea parte) s-a surpat. Martori sunt bolovanii imenși care despart Poarta Zmeilor de intrarea actuală.

Este o peșteră fosilă, cu o lungime de 125 metri și poate fi parcursă cu ușurință daca ai la tine o sursă de lumină. În interiorul acesteia, poți admira curgerile parietale, draperiile, stalactitele și stalagmite, dar și gururile (mici bazinete umplute cu apă).

Poarta Zmeilor are și propria legendă după cum urmează:

În vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Aceștia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfățișare omenească, câte unul dintre ei venea la horele sătești. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopții, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâți să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare și doborând castelul din munte. Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai așteaptă sfidătoare și astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă.

Cei care doresc să ajungă la Peștera Poarta Zmeilor trebuie să știe că drumul este destul de dificil. Acesta începe din centrul satului Sălciua de Jos, pe DC 130, care se desprinde la dreapta din DN7, pe direcția Câmpeni-Turda. De pe DC 130, se intră pe o potecă marcată cu o cruce roșie, care duce la peșteră. Traseul are o dificultate medie, cei 14 km purtându-te prin poieni frumoase și pâlcuri de pădure timp de 5-6 ore. Distanța din Cluj-Napoca până în Sălciua de Jos se parcurge într-o oră și 30 de minute, folosind mașina personală.

coral