Fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, a fost condamnat la 9 ani si 10 luni de inchisoare in dosarul Polaris. Sentinta a fost data de Inalta Curte si poate fi atacata cu apel la completul de 5 judecatori.

In acelasi dosar, milionarul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani si 10 luni inchisoare, iar fostul deputat PSD Eduard Martin la 5 ani si 6 luni de inchisoare.

Inalta Curte a mai decis confiscarea de la Radu Mazare si de la Sorin Strustinsky suma de 20.410.256,8 lei.

In acelasi dosar, firma Polaris a fost condamnata la amenda penala de 1.000.000 lei pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. Instanta a interzis societatii sa participe la procedurile de achizitii publice pe o durata de 2 ani dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Dosarele lui Radu Mazare

Radu Mazare este in prezent fugit in Madagascar, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare in lipsa. Numele sau apare in mai multe dosare penale:

Dosarul "Retrocedarilor de pe litoral" – condamnat definitiv la 9 ani de inchisoare.

Cazul Hortolomei – Moscu – condamnat pe fond de Tribunalul Constanta la 6 ani si 6 luni de inchisoare.

Procesul Henri Coanda – achitat pentru mai multe infractiuni si amenda penala de 5.000 de lei pentru fals in declaratii. Decizia nu este definitiva.

Pentru ce au fost gasiti vinovati inculpatii din dosarul Polaris

Radu Mazare a fost condamnat la 9 ani si 10 luni dupa ce a fost gasit vinovat de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese in forma continuata.

Milionarul Sorin Strutisnky a fost condamnat la 7 ani si 10 luni inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

Fostul deputat PSD Eduard Martin a fost condamnat la 5 ani si 6 luni inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita.

Functionarii, condamnati

De asemenea, mai multi functionari din cadrul Primariei Constanta au fost condamnati:

Tudorita Tolea – 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu

Aurelian Doru Harpalete – 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu;

Sorina Laura Oprea – 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu;

Alina Pavel – 2 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu;

Ghiulnihal Mutalap – 2 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu.

Fostul viceprimar al orasului Constanta, Gabriel Stan, acuzat de abuz in serviciu, a fost achitat.

Sechestrul asigurator, mentinut

Inalta Curte a admite in parte actiunea civila formulata de partea civila UAT Municipiul Constanta si i-a obligat in solidar pe toti cei gasiti vinovati pentru infractiunea de abuz in serviciu sa plateasca 155.627.317, 82 lei despagubiri civile catre partea civila UAT Municipiul Constanta.

Inalta Curte a mentinut sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatulor implicati in acest caz, mai putin in cazul lui Gabriel Stan.

Mazare, Strutisnky, Martin si firma Polaris trebuie sa plateasca si cate 34.850 de lei cheltuieli judiciare catre stat, iar ceilalti inculpati cate 20.000 de lei.

Pronuntarea in acest caz fusese amanata de 8 ori, procesul a ramas in pronuntare pe 25 ianuarie.

Citeste si: Procurorii DNA cer pedeapsa maxima pentru Radu Mazare: 12 ani de inchisoare, intr-unul dintre dosarele de coruptie

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, in perioada 2006 – 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane de euro, din care a primit un milion de euro si 2.472.303 lei, de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatilor respective cu o firma controlata de Radu Mazare atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urma a transmis solicitarea lui Mazare catre reprezentantii societatilor respective si a semnat contracte fictive de publicitate intre acele societati si o firma pe care el o administra.

DNA mai spune ca, in perioada 2008-2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al carei asociat si administrator in fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru ca a asigurat acestei companii castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In anul 2008, intre Polaris M Holding SRL si primaria condusa de Radu Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani si un act aditional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorata nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre Polaris M Holding si aceeasi firma controlata de Mazare si Strutinsky. Suma totala achitata in baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arata ca, urmare a incheierii acestui contract, a fost produs Primariei Constanta un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul raspunzator pentru nerespectarea prevederilor legale si crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazare. coral