Termenul ”propolis” este originar din limba greaca si inseamna ”partea dinaintea cetatii”. Albinele folosesc propolisul pentru a-si sigila stupul impotriva daunatorilor: virusi bacterii, dar si pentru mumificarea intrusilor mai mari: alte insecte, soareci, pe care albinele ii omoara si ii invelesc in propolis ca sa nu putrezeasca. Propolisul, numit si ”clei de albine” sau ”penicilina romaneasca” este unul dintre cele mai valoroase produse apicole si este folosit in medicina de mii de ani.

Ce este, de fapt, propolisul?

Propolisul este un amestec de substante biologice provenite de la peste 20 de specii de arbori, pe care albinele le prelucreaza cu ajutorul enzimelor continute de glandele lor salivare, obtinand astfel o substanta rasinoasa, lipicioasa, de culoare verde-bruna sau cafenie. Atat culoarea cat si compozitia chimica a acestui preparat miraculos difera in functie de speciile vegetale de la care s-au colectat materiile prime.

Ce substante nutritive contine propolisul?

Propolisul contine 55% rasini si balsamuri, 25-30% ceruri, 10% uleiuri eterice si aromatice, 5% polen. In cantitati mai mici exista aminoacizi, enzime, vitamine (A, B, D, E, PP), hormoni naturali, derivatii flavonici, acidul ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ), fermenti, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu), substante antibiotice, acizi.

Cand pot introduce propolisul in alimentatia copilului meu?

Propolisul se recomanda a fi administrat copiilor dupa varsta de 1 an, la recomandarea medicului pediatru. Acesta poate fi periculos pentru copiii cu alergii la polen sau miere.

Beneficiile propolisului

Propolisul este cel mai puternic medicament antiinfectios. Actioneaza asupra a 21 specii de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 tipuri de virusuri (incluzand si varietatile lor). Spre deosebire de antibioticele de sinteza, fata de care bacteriile dezvolta o rezistenta treptata, propolisul isi pastreaza nealterata capacitatea antimicrobiana. Propolisul are o paleta foarte larga de intrebuintari:
–medicament: trateaza infectiile cailor respiratorii superioare, diverse afectiuni ale aparatului digestiv, parazitoze intestinale, diverse infectii, afectiuni ale cavitatii bucale si farnigelui, afectiuni ale pielii, artrite, artoze;
–imunostimulator;
–preparat cosmetic: cicatrizant, antiinflamator, antioxidant,antimatreata;
–anticancerigen si antitumoral;

Cum se prepara?

Propolisul poate fi folosit in stare naturala: se mesteca pentru afectiuni orofaringiene, se inghite pentru afectiuni digestive sau se aplica pe piele acolo unde este nevoie.

Tinctura de propolis este un preparat pe baza de alcool, pentru uz intern. Pentru copiii mici puteti folosi propolis in solutie de apa sau glicerina.

Alunga energia negativă din casa! 8 plante care vor alunga energia negativă din casa ta coral