Pensii 2021. Vești bune pentru toți pensionarii din România. Anul 2021 ar putea aduce noi creșteri ale punctului de pensie. Cu cât s-ar putea mări pensiile din următorul an și ce prevede calendarul de patru ani gândit de Guvernul României? Declarații de ultimă oră ale Ministrului Finanțelor, Florin Cîțu.

Pensii 2021. La cât ar urma să ajungă punctul de pensie

Anul 2021 ar putea veni cu o majorare a punctului de pensie, cel puțin așa se arată în anunțul făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Așadar, noile pensii ale românilor în 2021 vor avea o creștere de 8 procente, ceea ce înseamnă aproximativ 100 de lei. „Noi estimăm, mizăm pe o creștere a pensiei în următorii patru ani cu 46%, anul viitor estimarea este de 8,1%.”, a declarat Florin Cîțu.

Asta ar reprezenta și cea mai mare majorare a punctului de pensie dintr-un calendar pe care Guvernul l-a gândit pentru următorii patru ani. Astfel, la finalul acestei perioade, pensiile ar urma să fie cu aproape 50% mai mari decât acum. Însă, Ministrul nu a precizat dacă majorarea va fi aplicată începând cu 1 ianuarie sau mai târziu, în condițiile în care se fac, în continuare, calcule pentru bugetul pe anul viitor.

Mai concret, noile pensii ale românilor în 2021 ar urma să crească de la 1.442 de lei, cât este în prezent, la 1.559 de lei anul viitor. Asta ar însemna un plus de 117 lei la suma actuală.

La cât vor ajunge pensiile în 2024

Conform planurilor făcute de Guvern pentru următorii patru ani, majorările vor continua treptat până în 2024, atunci când punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.841 de lei. Așadar, în următorii patru ani, Guvernul estimează că pensiile ar urma să se majoreze cu aproape 400 de lei față de cât valorează în prezent.

Cu toate acestea, România continuă să se afle pe lista țărilor din Uniunea Europeană care au cele mai mici pensii. Datele care ne trimit în coada Europei arată că pensia medie în România este de 1.436 de lei. Iar statisticile spun că aproximativ 20% dintre pensionarii noștri sunt expuși riscului sărăciei. Asta și datorită faptului că existp diferențe mari între județele țării. Dacă în București sau Hunedoara pensia medie depășește 1.700 de lei, în Botoșani pensia medie este de doae 1.100 de lei.

Așadar, „pensia de la stat” nu mai este suficientă pentru mulți dintre români și nici mărirea care ar urma să se facă nu va ajuta prea mult. Potrivit unui studiu realizat de o Asociație a Analiștilor financiari, mulți români care se apropie de vârsta pensionării au deja datorii egale sau mai mari decât câștigă.

„O treime au datorii, situația se înrăutățește în 2030, ar putea fi 4,5 milioane de angajați, iar pensionarii – cu aproape 2 milioane mai numeroși, nici pilonul 2 de pensii nu vă fi suficient pentru un trai decent.”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari.

De asemenea, îmbătrânirea populației și migrația pun și ele o mare presiune pe bugetul de stat alocat pensiilor. La nivel național, media arată că sunt 9 pensionari la 10 angajați. Bucureștiul stă ceva mai bine, aici raportul arată că sunt doar 5 pensionari la 10 angajați, asta în vreme ce în Giurgiu datele nu arată deloc bine: sunt 15 pensionari la 10 salariați. coral