Ministrul Muncii și Protecției Sociale se va ține de cuvânt. La sfârșitul lui ianuarie, Raluca Turcan susținea că se intenționează recalcularea celor aproximativ cinci milioane de pensii din România. Pentru a face acest lucru, ministrul a anunțat că mai mulți angajați ale inspectoratelor teritoriale de muncă vor fi detașați la casele teritoriale de pensii pentru aproximativ șase luni.

Pensii 2021. Ce măsuri au fost anunțate în vederea evaluării pensiilor

Raluca Turcan a postat un mesaj pe pagina sa de socializare prin care anunță că mai mulți angajați din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detașați la casele teritoriale de pensii pentru evaluarea celor aproape cinci milioane de dosare de pensii.

“Peste 70 de angajați din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detașați în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la șase luni, pentru a susține efortul de evaluare a dosarelor de pensii din toată țara”, se arată într-o postare pe Facebook a Ralucăi Turcan.

Dosarele vor fi evaluate într-un an și jumătate

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, între Inspecția Muncii și Casa Națională de Pensii Publice a fost încheiat un protocol prin care se stabilește colaborarea dintre cele două instituții ale statului, pentru o perioadă de 18 luni, pentru procedura de evaluare celor cinci milioane de dosare din sistemul public de pensii.

”Am stabilit ca, în maxim 18 luni, să fie evaluate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii, fiind implementat un nou soft pentru această evaluare. Peste 70 de angajați din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detașați în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la șase luni, pentru a susține efortul de evaluare a dosarelor de pensii din toată țara”, spune Raluca Turcan.

Mai mult de atât, în perioada următoare, casele de pensii din România vor găsi soluții pentru a completa necesarul de echipamente și dotări pentru ca personalul detașat să poată intra mai repede în activitate.

Raluca Turcan, despre alocațiile copiilor

În urmă cu câteva zile ministrul Muncii a vorbit despre alocațiile de stat ale copiilor. Se pare că acestea nu vor fi mărite. Raluca Turcan susține că dacă Parlamentul nu va decide altceva, alocațiile copiilor nu vor mai fi majorate. Potrivit ministrului, o altă majorare a acestora ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern.

”Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativității majorării alocațiilor, legea trebuie respectată. Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019.

Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți. În primul și-n primul rând trebuie să vedem votul din Parlament”, a spus Raluca Turcan. coral