Noi modificări în dreptul pensiilor! Cum se vor recalcula de acum indemnizațiile vârstnicilor și care sunt acelea care urmează să crească din anul curent? Iată ce trebuie să știe pensionarii! Cu mai multe detalii vine chiar șeful Casei de Pensii Publice.

Pensii 2021: cum se recalculează acum indemnizațiile vârstinicilor?

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii Publice, a venit cu detalii despre formula de recalculare după ce peste 200 de mii de dosare de pensie au fost evaluate în ultima perioadă.

Specialiștii au introdus datele într-o aplicație cu ajutorul căreia pensiile vor putea fi recalculate cu mult mai ușor. În baza de date ar trebui să existe toate datele românilor într-un an și jumătate pentru a putea începe recalcularea celor cinci milioane de pensii.

Ce date sunt centralizate:
– numărul de puncte de pensie
– stagiul de cotizare

De ce va ține cont noua formula la care se lucrează?

Șeful Casei de Pensii a declarat că există diverse scenarii de lucru, iar la moment se încearcă noua formulă de calcul de niște indicatori economici și macroenonomici care sunt comunicați de Insitutul Național de Statistică: salariul minim la salariul mediu, astfel încât să existe transparență, iar fiecare beneficiar să știe care sunt indicatorii în cauză.

Noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulțește cu un indicator, coecficient care va fi creat prin noua lege care urmează să intre în vigoare:„Pensiile vrem să le actualizăm anual cu inflaţia şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe economie”, a detaliat acesta.

„Fiecare beneficiar în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşit la pensie”

„Fiecare beneficiar în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşit la pensie, să aibă aceeaşi pensie. Aşa era legislaţia în perioada respectivă şi noi aceste inechităţi încercăm să le corectăm să se ţină cont numai de contributivitate. La acelaşi număr de puncte există diferenţe şi de sute de lei, de milioane în bani vechi, de 200-300 de lei, iar în momentul când vom aplica aceeaşi formulă prevăzută de lege, aceste pensii se vor netezi şi vor ajunge oarecum la acelaşi cuantum, ce cu cuantumul mic să îl ajungă pe cel cu cuantumul mare. Avem tot felul de simulări. Evident, facem această recalculare ca pensiile să crească. Estimăm ca cel puţin jumătate din cuantumul pensiilor aflate în plată, cel puţin jumătate să crească”
  coral