Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat în ce condiţii va creşte, de fapt, vârsta de pensionare în România, la scurt timp după ce a declarat că nu s-a discutat despre acest subiect la nivelul Coaliției, iar președintele PNL, Ludovic Orban, a contrazis-o.

Raluca Turcan, contrazisă de Ludovic Orban

Raluca Turcan a revenit asupra declarației pe care a făcut-o marți cu privire la creșterea vârstei de pensionare în România. Mai întâi, ministrul Muncii a declarat că ”nu s-a discutat” despre acest subiect, însă Ludovic Orban a contrazis-o ulterior, precizând că deși sunt discuții, încă nu a fost luată o decizie în acest sens.

”Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare. Discutăm constant despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit. Opțiunea o poți face și acum, doar că ai nevoie de acord și să rămâi mai mult la muncă de la an la an. Peste 100.000 de oameni peste 65 de ani preferă să rămână în continuare în activitate, așa că ne-am gândit să lăsăm această opțiune”, a spus Turcan.

Raluca Turcan, despre condițiile în care va crește, de fapt, vârsta de pensionare

Ministrul Muncii a revenit cu o nouă declarație, joi, pe tema creșterii vârstei de pensionare. Raluca Turcan a precizat că este vorba despre ”o opțiune”. Ea a menționat că intenționează ca întregul proces – ”digitalizarea, evaluarea și componenta legislativă” – să se încheie la mijlocul anului 2022, iar noua lege a pensiilor să fie votată în Parlament spre finalul anului viitor.

”În spațiul public noi am spus constant că, în privința vârstei de pensionare, noi vorbim despre opțiune. În România suntem într-un deficit de calitate în viața activă a angajaților și avem obligația să introducem opțiunea. La noi discuția despre pensii mici și venituri mici, în general, distrage atenția de la o problemă mult mai gravă: colapsul sistemului de pensii în contextul îmbătrânirii populației. Noi plătim anul acesta 7,7 miliarde de lei în plus la sistemul de pensii. Deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei. Adică, în bugetul de stat, din taxele și impozitele românilor, se transferă 16,7 miliarde de lei anual către bugetul de pensii. Sunt cifre care arată dimensiunea dezastrului sistemului de pensii dacă nu facem nimic”, a spus Raluca Turcan la Digi24.

Raluca Turcan: ”Suntem obligați să facem reformă, dar reforma nu se face cu japca”

De asemenea, ministrul Muncii a spus că există inechități uriașe în sistemul de pensii și că este nevoie ca în România să crească mai mult pensiile mici și să fie încurajată opțional menținerea în viața profesională.

”Mai sunt niște probleme cronice. Avem inechități uriașe în sistemul de pensii. Avem un raport de 1 la 100 între pensia minimă și cea mai mare pensie. Avem oameni pensionați la o zi distanță cu pensii diferite. Suntem obligați să facem reformă, dar reforma nu se face cu japca. Reforma se face venind un plus de contributivitate, să aducem mai mulți factori care să reprezinte contributivitatea, să crească mai mult pensiile mici și să încurajăm opțional menținerea în viața profesională”, a mai spus Turcan.

Raluca Turcan, despre pensiile speciale și anticipate

Totodată, Raluca Turcan a spus că în privința pensiilor anticipate, este foarte important ca stagiul maxim de contributivitate să fie de cel mult 35 de ani de ani vechime, ”plus 8 ani pentru a putea beneficia de pensie”. ”Asta înseamnă o vechime de 43 de ani pentru sistemul public de pensii”, a precizat ministrul Muncii.

”Avem un plan de comunicare cu Comisia Europeană, inclusiv discuții cu privire la beneficiarii de pensii speciale și aici vorbim de o recalculare a pensiilor speciale cu câteva condiții. Dacă ai restricții la intrarea în sistem să discuți separat cu fiecare beneficiar și să ții cont de deciziile Curții Constituționale. De exemplu, la magistrați avem o decizie a Curții. Nu poți veni cu decizii peste CCR pentru că ne batem joc de munca noastră”, a adăugat Raluca Turcan. coral