O pensionară despre care se crede că ar fi liderul unui grup terorist care plănuia să lanseze atacuri asupra politicienilor germani și a infrastructurii energetice se află în arest preventiv în Germania, potrivit The Guardian.

Identificată doar ca Elizabeth R, în conformitate cu normele legale germane, profesoara pensionară în vârstă de 75 de ani din landul Saxonia, în estul țării, este suspectată că a fost ceea ce anchetatorii au numit „creierul ideologic” din spatele grupului de extremă dreapta, care a planificat răpiri și atacuri asupra instalațiilor energetice menite să provoace pene de curent în toată Germania.

Patru bărbați care aveau legătură cu aceste comploturi au fost arestați în aprilie. S-a constatat că aceștia dețineau arme grele și că încercau să obțină materiale explozive.

Imaginile difuzate vineri o arată pe Elizabeth R coborând dintr-un elicopter al poliției strângând în brațe o pungă de hârtie după ce a ajuns joi la Karlsruhe, unde un judecător de la Curtea Federală de Justiție a plasat-o în arest la domiciliul ei din Flöha, în Saxonia.

Deocamdată nu este clar cât de aproape a fost grupul de a-și realiza presupusele obiective sau probabilitatea ca acestea să fi reușit.

Holger Schmidt, un expert în terorism, a declarat pentru televiziunea germană că existența unor grupuri online care își exprimă dorința de a răsturna guvernul german nu este neobișnuită, dar de multe ori acestea nu au intenția reală de a-și pune planurile în aplicare. „Dar în cazul acestui grup, anchetatorii iau în serios amenințările lor, în special după ce s-a constatat că au fost în posesia unor arme grele și că încercau să facă rost de materiale explozive”, a spus el.

Unul dintre primele obiective ale grupului – despre care anchetatorii spun că avea legături strânse cu mișcarea de extremă-dreapta Reichsbürger, precum și cu mișcările anti-vaccin și de negare a coronavirusului – a fost acela de a-l răpi pe ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, și, dacă era necesar, de a-i ucide gărzile de corp în acest proces. De asemenea, ei plănuiau să provoace o serie de pene de curent la nivel național prin atacarea unor centrale electrice.

Când complotul a fost dezvăluit în aprilie, după arestarea celor patru bărbați, Lauterbach a declarat: „Aceasta este o minoritate mică în societatea noastră, dar sunt foarte periculoși”.

Unul dintre bărbați, identificat ca fiind Sven Georg B, un contabil din Falkensee, lângă Berlin, a fost unul dintre șefii unui grup extremist de pe Telegram numit Patrioții Uniți, redenumit ulterior Day X Germany. Poliția a găsit în pivnița sa o uniformă SS și o pușcă Kalașnikov.

coral