Procurorii și polițiștii fac percheziții la samsarii de mașini din Bucureşti şi din mai multe judeţe din țară. Sunt indicii că 3.000 de autoturisme au fost aduse din Germania, Olanda și Belgia, fără ca statul român să încaseze taxele aferente pentru aceste tranzacții. Prejudiciul se ridică la șase milioane de euro.

Poliţiştii de la economic efectuează, marţi, 60 de percheziţii în Bucureşti şi 12 judeţe la persoane care ar fi achiziţionat aproximativ 3.000 de maşini second-hand, din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor societăţi comerciale, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate în evidenţele contabile şi fiscale ale acestora.

Potrivit Poliţiei Române, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de aproximativ 6 milioane de euro.

"Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pun în aplicare 60 de mandate de percheziţie domiciliară, la domiciliile unor persoane bănuite de spălare a banilor, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals în formă continuată", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi, AGERPRES.

Activităţile se desfăşoară în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Ialomiţa, Olt, Vâlcea şi Vrancea.

"Din cercetări a reieşit că, în perioada iulie 2019 – martie 2020, persoanele bănuite ar fi comercializat, pe piaţa internă, aproximativ 3.000 de autoturisme second-hand, achiziţionate din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor societăţi comerciale, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate, în mod corect, în evidenţele contabile şi fiscale ale acestora", arată sursa citată.

Vehiculele achiziţionate de la furnizorii intracomunitari ar fi fost aduse în ţară şi comercializate, prin intermediul unor site-uri specializate, către diverse persoane interesate, cu eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar sumele obţinute în mod ilicit ar fi fost integrate într-un circuit financiar aparent legal.

"În perioada 2019 – 2020, ar fi fost întocmite mai multe contracte de creditare sau cesiune, fictive, prezentate unor instituţii şi operatori economici, în scopul ascunderii originii evazioniste a fondurilor şi pentru inducerea în eroare a organelor de urmărire penală şi fiscale", precizează IGPR.

Poliţiştii vor pune în aplicare 66 de ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

coral