Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se situează din nou printre universitățile de referință în clasamentele internaționale, după cum o arată  clasamentul Times Higher Education (THE) 2022 lansat recent pentru patru domenii academice   (https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/by-subject).

Potrivit acestuia, UBB este singura universitate din România prezentă în clasamentul aferent domeniului Psihologie (Psychology), unde ocupă poziția 401-500 la nivel internațional. De asemenea, în domeniul științelor fizice (Physical sciences), UBB ocupă prima poziție în țară și poziția 601-800 la nivel internațional, în timp ce, în domeniul științelor vieții (Life sciences), România este reprezentată doar de UBB și Universitatea din București, ambele plasate în intervalul 601-800. În domeniul medical (Clinical & Health), România este reprezentată de trei universități cu profil medical, din Cluj, Iași și Târgu Mureș, toate pe poziția 601+.

„Mă bucur să văd că UBB își menține poziția de lider la nivel național și continuă să se numere printre universitățile de referință ale lumii, fapt confirmat de noul clasament THE pe domenii academice. Dincolo de prestigiu însă, prezența UBB și a celorlalte universități românești în clasamentele universităților internaționale trebuie să reprezinte un element real de referință în conturarea politicilor academice și a politicilor publice cu impact direct asupra mediului universitar”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai prestigioase și comprehensive clasamente internaționale ale universităților, sistemul de clasificare luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 11 localități și 9 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent, în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate ”world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene “world-class/research-intensive”.  

coral