Piața imobiliară din România ne-a demonstrat în ultimii ani un dinamism extraordinar. Deși lucrurile s-au stabilizat, anul 2021 pare să fie unul plin de surprize. În contextul crizei COVID-19 unele sectoare au avut de suferit în ceea ce privește prețurile și s-au înregistrat scăderi și în numărul de vânzări. Cu toate astea, orașele mari continuă să ofere oportunități pentru investitori. Iar printre aceste orașe putem enumera cu siguranță Clujul.

Dacă ne raportăm la piața de imobiliare din Cluj, 2021 a fost un an cu foarte multe provocări. Vânzătorii au fost cei afectați, datorită prețurilor în scădere. Însă, pentru cumpărători, lucrurile au stat cum nu se poate mai bine.

<!–[if gte vml 1]>

<![endif]–>

Prețurile au scăzut pe unele segmente de piață, însă, pentru segmentul de case, lucrurile au stat foarte bine, cererea și prețurile înregistrând creșteri spectaculoase. 

Piața de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca și ofertele pentru apartamente de închiriat în Cluj Napoca – ce scăderi s-au înregistrat?

Când vine vorba despre cumpărarea unui apartament sau închirierea unei locuințe, cu toții ne dorim să obținem un preț cât mai bun. Dacă am fi apelat la specialiștii unor agenții imobiliare din Cluj-Napoca în acest an, ofertele ar fi fost foarte diverse, iar prețurile ar fi fost pe placul cumpărătorilor, declară specialiștii.

Spre exemplu, în primul trimestru din 2021, declară Dorel Niță, Head of Data Research Imobiliare.ro, a fost semnalată o creștere a ofertei, ajungându-se la peste 15.800 de imobile oferite spre vânzare, cu 11% mai multe decât aceeași perioadă a anului trecut.  

Clujul a fost în prim plan, reprezentând o cifră considerabilă în această mișcare a pieței.

Creșterea a fost valabilă și în segmentul de închirieri. La nivel național s-a observat o creștere cu circa 12% a cererii de închiriere, Cluj fiind unul dintre cele 6 cele mai mari orașe incluse în cercetare.

Circa 42.000 de noi chiriași și-au căutat chirii în primul trimestru al anului 2021, iar în primele 3 luni ale lui 2021 au fost listate la închiriere peste 29.000 de oferte.

Așadar, pentru cei care au fost interesați de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca sau apartamente de închiriat în Cluj- Napoca, lucrurile au arătat bine în prima parte a anului 2021.

Prețurile, atât la vânzare cât și la închiriere, au înregistrat o scădere, iar Clujul a resimțit această scădere mai mult, având prețurile cele mai mari de pe piața rezidențială din România. Astfel, pentru cumpărători și chiriași a fost o piață de desfacere avantajoasă, conform Imobiliare.ro.

Schimbări pe piața de case de vânzare în Cluj- Napoca și case de închiriat în Cluj-Napoca

Prețul caselor de vânzare sau de închiriat în Cluj-Napoca a crescut simțitor în anul 2021. Iar munca remote și faptul că mulți oameni s-au mutat de la birou acasă este o cauză suficientă încât să putem prezice și cum arată viitorul acestei piețe.

Cererea pentru terenuri s-a dublat la Cluj în primul trimestru, conform datelor. Astfel, când discutăm de prețul unei case de vânzare în Cluj-Napoca, în calitate de cumpărători, va trebui să ne înarmăm cu un buget considerabil, deoarece prețurile locuințelor au crescut.

În funcție de zonă, prețul unei vile pleacă de la câteva sute de mii de euro, putând ajunge chiar și până la 4.500.000 de euro (proprietatea cotată ca fiind cea mai scumpă casă scoasă la vânzare în Cluj). Asta în timp ce casele de vânzare din Cluj, din mediul rural, pot pleca de la prețuri de 50.000 – 55.000 euro, conform site-urilor de profil, însă oferta fiind extrem de limitată la aceste prețuri.

Cele mai multe din proprietățile rezidențiale de tip casă, duplex sau vilă, în Cluj, pot fi regăsite la vânzare la sume care depășesc pragul de 100.000 euro. 

Nici la închirieri nu stă diferit Clujul. Prețul pentru cele mai multe case de închiriat din Cluj a crescut în ultima perioadă, cererea fiind foarte mare. Asta în timp ce, prin contrast, prețul pentru apartamente de închiriat în Cluj Napoca a suferit o scădere cu circa 10.5% arată datele ANCPI din primul trimestru 2021.

Concluzii despre piața imobiliară din Cluj și de la nivel național

Dacă ne referim la percepția unor agenții imobiliare, în care includem agenții imobiliare din Cluj, dar și de la nivel național, asupra pieței imobiliare din 2021, tendința este una clară. Se așteaptă creșteri ale prețului proprietăților, mai ales în marile orașe din România.

Spre exemplu, în cazul studiului anual realizat de RE/MAX, franciza imobiliară nr.1 în lume, alături de partenerii Veridio, s-a descoperit faptul că 40% din participanții la studiu preconizează creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară din România în anul 2021.

Iar un studiu amplu realizat de RE/MAX la nivel european, cu privire la piața imobiliară din 2020 – 2021 arată faptul că România se situează într-o poziție de top, alături de țări precum Germania, Norvegia sau Finlanda, raportând creșteri prognozate de 5% pentru acest an, la nivel național.

Astfel, Clujul, dar și celelalte orașe mari ale României reprezintă încă o piață cu potențial, atât pentru cumpărători, cât și pentru cei care dețin deja o proprietate și vor să o ofere în chirie.

Iar piața este plină de oportunități și pentru cei care doresc să își lanseze un business imobiliar în astfel de zone precum Cluj Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri în sectorul rezidențial din România.

Dacă te-ai gândit la posibilitatea deschiderii unei agenții imobiliare în Cluj, în anul 2021 sau în viitorul apropiat, acest lucru s-ar putea dovedi o idee foarte profitabilă, mai ales dacă alegi să faci parte din echipa de profesioniști RE/MAX. 

RE/MAX îți pune la dispoziție un plan de afaceri concret și testat deja la nivel mondial, alături de toate resursele și suportul necesar pentru a performa în acest domeniu cu propria franciză imobiliară. coral