Primăria municipiului Cluj-Napoca pregătește reamenajarea completă a Pieței Mărăști, dar și a străzilor adiacente, inclusiv prin construirea unui parking subteran.

Lucrările scoase la licitație cuprind realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), expertiza tehnică, studiile specifice tipului de investiție, studiul de fezabilitate pentru realizarea parkingului subteran, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectului tehnic, dar și asigurarea asistenței tehnice pe perioada de execuție a lucrărilor. Durata contractului se întinde pe 18 luni, iar ofertele pot fi depuse până în data de 18 decembrie inclusiv.

În caietul de sarcini, administrația locală precizează că își dorește obținerea de finanțare europeană pentru acest proiect. De asemenea, contractul de finanțare încă nu este semnat, cu precizarea că acest contract scos la licitație se va semna sub condiția unei clauze suspensive privind semnarea contractului de finanțare.

„Proiectul va propune crearea unor parcursuri coerente, cu condiții confortabile de circulație și traversare pentru pietoni și cu atribute peisagistice: trotuare late, fără obstacole, vegetație – plantație de aliniament, mobilier stradal de calitate – inclusiv pentru odihnă și piste pentru bicicliști într-o documentație tehnico-economică, respectiv pentru realizarea unei parcări subterane într-o documentație elaborată la faza studiului de fezabilitate”, se arată în proiect.

Potrivit justificării municipalității pentru implementarea proiectului, este de așteptat ca acesta să conducă la: creșterea numărului de bicicliști, creșterea numărului de pietoni, reducerea traficului de autoturisme personale, dar și la reducerea cantității de emisii GES (gaze cu efect de seră – n.r.). Conform pieselor desenate, zona studiată pentru PUZ de regenerare urbană cuprinde mai multe artere principale, dar și străzi adiacente.

Pe străzile principale se doreşte realizarea de benzi dedicate pentru transportul în comun şi benzi de biciclete, dotarea cu mobilier urban, înlocuirea iluminatului public, etc. Pe Aleea Bibliotecii este prevăzut parkingul subteran, iar pe Crinului şi Ciocârliei se doreşte lărgirea trotuarelor şi îngustarea benzilor auto. 

Amintim că, anul acesta, municipalitatea a ridicat tarabele de pe trotuare din Piaţa Mărăşti şi are în plan modernizarea staţiilor CTP. De asemenea, în urmă cu doi ani, edilul Clujului lansa ideea unui pasaj subteran, de la Biserica Sfîntu Mihail și la podul de pe strada Aurel Vlaicu, pentru mijloacele de transport în comun, iar la suprafaţă pentru maşini.

coral