Teatrul de Păpuși ,,Puck”, instituție de cultură ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, își așteaptă publicul de toate vârstele, în acest weekend, cu un spectacol ce îl va avea în prim plan pe îndrăgitul Pinocchio din povestea omonimă a lui Carlo Collodi. 

Astfel, sâmbătă, 15 iunie, de la ora 11.00, va fi prezentat spectacolul „Én vagyok Pinokkió”/„Eu sunt Pinocchio”, în regia lui Călin Mocanu.

Pinocchio este fiecare copil, iar transformarea lui din lemn în ființă cu suflet este povestea fiecărei inițieri, a fiecărui proces educativ. Regizorul Călin Mocanu aduce în scenă povestea nemuritoare a lui Carlo Collodi în viziuni noi, complexe, dinamice și în același timp pline de sensibilitate, mai actuale ca niciodată.

„Această poveste este aventura transformării lui Pinocchio dintr-o bucată de lemn în copil, este povestea copilului care de la naştere, dintr-un boţ de carne, ajunge să aibă mai întâi conştienţă şi apoi conştiinţă”, după cum declară Mocanu.

Scenografia spectacolului este semnată de Sandu Marian, Paul Sarvadi este asistent de regie, iar muzica este compusă de Dan Bălan. Distribuția este formată din actorii Balogh Dorottya, Patka Ildikó, Urmánczi Jenő, Bondár Tibor, Giriti Réka, Erdei Emese și Domokos Szabolcs.

Spectacolul se joacă în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

De asemenea, vineri, 14 iunie, de la ora 17.00, spectacolul „Strada cu îngeri”, în scenariul și regia lui Decebal Marin va fi prezentat la Teatrul „Ariel” din Târgu Mureș în cadrul săptămânii aniversare „Ariel 70”, prin care este marcată împlinirea a șapte decenii de activitate a instituției.

În aceeași zi, de la ora 18.30, Teatrul „Puck” va găzdui spectacolul „Desenează-mi un teatru”, interpretat de o parte a trupei ,,Cavalerii Rătăcitori”, alcătuită din elevi ai Liceului „Timotei Cipariu”, din București.

Acest spectacol va fi construit caleidoscopic, coagulând mai multe fragmente din repertoriul de autori în jurul lui Molière și Shakespeare și din piese cum ar fi „Doctor fără voie” sau „Visul unei nopți de vară”. Surpriza replicilor în limba franceză se va amesteca uneori cu textul jucat în limba română, tonifiant. Spectacolul teatral va fi însoțit de extrase video ale spectacolelor sau ale momentelor de repetiție a pieselor de teatru realizate de elevi pe parcursul a mai multor ani. 

Evenimentul este organizat de de asociația ADEFRO (Association du Développement des Échanges Franco-Roumains) în cadrul Sezonului Franța-România. Partenerii de proiect din România sunt Liceul Timotei Cipariu din București și Institutul Cultural Francez din Cluj. Intrarea este liberă.

Duminică, 16 iunie, nu este programat niciun spectacol la sediul instituției.

În cursul acestei săptămâni, micii spectatori din comuna Feleacu s-au putut bucura luni, 10 iunie, de spectacolul „Croitorașul cel Isteț”, în regia Emiliei Nechita. Aventurile nemaiauzite ale eroului vestit pentru expresia „șapte dintr-o lovitură” au fost interpretate de Iulian Lungu și Laura Corpodean. În aceeași zi, povestea a fost prezentată și la Florești. De asemenea, miercuri, 13 iunie, artiștii secției maghiare a Teatrului de Păpuși „Puck” au prezentat spectacolul „Aventurile lui Paprikajancsi”/„Paprikajancsi kalandjai”, în regia lui Vadas László pentru copiii din comuna clujeană Sic.

Toate aceste reprezentații au avut loc în cadrul proiectului ,,Acces la cultură al copiilor din mediul rural“, derulat de Consiliul Județean Cluj și Teatrul de Păpuși ,,Puck” cu scopul de a prezenta piese de teatru îndrăgite de cei mici în toate comunele Clujului. coral