Reprezentanții Sindicatului Europol acuză că la Tulcea a fost impus un plan de amenzi pentru polițiști pe timp de pandemie, pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID de către populație. Cei care nu se conformează vor răspunde cu capul în fața conducerii IPJ.

Acuzații grave lansate de Sindicatul Europol cu privire la unele practici ilegale care se desfășoară în poliția din Tulcea. Astfel, aceștia acuză că în județul din Dobrogea există un „plan de amenzi” în pandemie, iar polițiștii care refuză să-l îndeplinească „vor răspunde cu capul în fața șefului IPJ”.

Plan de amenzi pentru polițiști în pandemie

Sindicaliștii scriu pe rețelele sociale că mesajul șefilor din IPJ Tulcea este unul clar pentru oamenii legii care nu vor să aplice amenzi: „vor plăti cu capul”.

Ei (n.r. – polițiștii) au fost amenințați că dacă nu vor aplica pe zi cel puțin o amendă, vor răspunde cu capul în fața șefului IPJ. Este dovada că unii manageri din Poliția Română se acoperă cu amenzile pe care le aplică polițiștii din stradă. Ce prevenire, ce apropiere față de cetățean?! Trebuie ca polițiștii să îndeplinească «planul de amenzi» ca șefii să aibă ce raporta la minister”, scriu reprezentanții Europol pe Facebook.

Ultima raportare a Ministerului Afacerilor Interne privind amenzile în pandemie este pentru perioada 6-14 noiembrie 2020. În acest interval, au fost aplicate, în total, în țară, 66.821 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.419.512 lei.

Ce amenzi poți încasa dacă nu respecți noile măsuri restrictive

Din 9 noiembrie, în România au intrat în vigoare noi măsuri restrictive, impuse de Guvern pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus. Cine nu respectă aceste reguli riscă amenzi usturătoare. Astfel, cuantumul amenzilor este cuprins între 500 și 2500 de lei, în funcție de gravitatea faptei.

De la această dată, purtarea măștii de protecție a devenit, pe tot teritoriul țării, obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani, în toate spațiile publice închise și deschise. De asemenea, piețele agroalimentare, de timp hală, târgurile și oboarele s-au închis, în timp ce magazinele au voie să-și desfășoare activitatea doar până la ora 21.00.

În plus, circulația pe timp de noapte a fost restricţionată între orele 23.00 și 5.00. Cei care au nevoie să iasă din casă în acest interval trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere sau să aibă o adeverinţă de la angajator.

Așadar, dacă într-adevăr s-a impus un plan de amenzi pentru polițiști în pandemie, rămâne de văzut ce măsuri va lua Guvernul împotriva celor vinovați de aceste abuzuri… coral