Poliţia locală din Cluj-Napoca a intrat în grevă japoneză şi poartă banderole albe pe braţ.

Surse din interior spun că poliţiştii locali sunt foarte nemulţumiţi de declaraţiile ministrului de Interne, Marcel Vela, legat de salariile lor, dar şi de faptul că un poliţist din Cluj i-a făcut panseluţe.

Amintim că un poliţist clujean acuză faptul că un paznic de cimitire şi de panseluţe devine peste noapte poliţist, cu referire la poliţia locală. Poliţistul îi arată obrazul şi ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

“Nu doar noi, polițiștii români, ci și întreaga societate românească “urlăm din toți rărunchii”, de ani de zile, că nu este normal ceea ce se întâmplă! Nu poți să-i spui, așa, peste noapte, unui paznic de cimitire și panseluțe, care n-are nicio treabă cu munca de poliție că a devenit… POLITIST! Și nu orice polițist, ci unu’ pur-sânge, BRAV, care face cât 2 polițiști români din M.A.I…cel puțin din punct de vedere al salariului încasat! Bine c-ați realizat și dumneavoastră, domnule ministrul VELA! E un mare pas înainte și gândim că nu este încă totul pierdut”, susţine Marius Bărbulescu, comisar de poliţie la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj şi preşedinte al Sindicatului Polițistilor “Mihai Viteazul”.

Afirmaţiile poliţistului clujean vin în contextul în care Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit despre diferenţele dintre Poliţia Locală şi cea naţională, aflată în subordinea M.A.I. Vela spune că este nevoie de o diferenţiere clară, de la uniforme şi maşini până la situaţia salariilor. Un angajat de la Poliţia Locală care păzeşte parcurile din Timişoara câştigă 8-9000 de lei pe lună, iar un poliţist din cadrul M.A.I câştigă jumătate.

“Am fost sesizaţi că s-au făcut abuzuri. Se fac cercetări de către Inspectoratele Judeţene, fie că au fost amendaţi de poliţie sau de Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, unde au fost abuzuri, la Poliţiile Locale. Am sesizat primăriile de care aparţin poliţiile respective. Să dau un exemplu: Timişoara – Poliţia Locală a amendat un fotoreporter de la AGERPRES sau la Oţelul Roşu, o vânzătoare care era la serviciu, dar a fost imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverinţă de la serviciu. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine”, a afirmat ministrul de Interne.

coral