Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut organizarea unui summit NATO pentru a opri atacurile rusești și a repetat cererea de a trimite avioane de luptă în țară, potrivit The Guardian.

El a scris pe Twitter: "Ucraina își reafirmă solidaritatea deplină cu Polonia și este pregătită să ofere orice sprijin necesar. Răspunsul colectiv la acțiunile rusești trebuie să fie dur și de principiu.

"Printre acțiunile imediate: un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acțiuni comune care să forțeze Rusia să își schimbe cursul privind escaladarea, furnizarea către Ucraina de avioane moderne, cum ar fi F-15 și F-16, precum și de sisteme de apărare aeriană, astfel încât să putem intercepta orice rachete rusești. Astăzi, protejarea cerului Ucrainei înseamnă protejarea NATO", a scris Kuleba.

Polonia ia în calcul activarea articolului 4 din tratatul NATO

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, autoritățile de la Varșovia discută dacă să solicite consultări în temeiul articolului 4.

Articolul 4 prevede că: „Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți”.

Cele 30 de state membre încep apoi consultări oficiale la cererea membrului ameninţat. Discuţiile analizează dacă există o ameninţare şi cum să o contracareze, iar deciziile sunt luate în unanimitate.

Cu toate acestea, articolul 4 nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acţiona.

Acest mecanism de consultare a fost declanşat de mai multe ori în istoria NATO. Un exemplu este cel de acum un an, când soldaţi turci au fost ucişi într-un atac dinspre Siria.

În acel caz, NATO a decis să se consulte, dar nu a luat nicio măsură.

Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei la granița cu Ucraina, două persoane murind în explozie. Surse din cadrul comunității de informații americane au declarat pentru AP că este vorba de două rachete rusești rătăcite.

Pentagonul nu confirmă deocamdată informația. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat însă că rachetele sunt rusești. Moscova a negat atacul. coral