Porterul unei fetițe din Maramureș este cea mai premiată fotografie din lume.

Kerekes István, un fotograf originar din Târgu Mureș, a reușit să depășească un record pe care niciun alt fotograf nu a reușit să îl mai egaleze. Artistul a obținut 600 de premii internaționale în 58 de țări pentru portretul Yelenei, fotografie care îi poartă și numele. Este un record mondial pentru cea mai apreciată fotografie portret de până acum.

„Yelena” este cea mai cunoscută și premiată operă a fotografului, pe care a făcut-o 2009, în timpul unei vizite în Maramureș.

Fotografia a putut fi admirată la ultimul vernisaj al fotografului, în Oradea.

„Cea mai cunoscută și cea mai premiată fotografie portret poartă titlul Yelena, cu care până în prezent a obținut 600 de premii internaționale în 58 de țări din cele 6 continente. În baza datelor FIAP acest rezultat este un record mondial”, se arată pe pagina de Facebook a celui mai recent vernisaj al artistului, organizat de Euro Foto ART International Association, la Oradea, pe 19 noiembrie 2022.

Kerekes István a surprins-o pe micuța Yelena pe prispa unei case din Maramureș, moment pe care a decis să îl imortalizeze.

„Când am văzut-o pe această fetiță, se legăna pe veranda casei familiei sale. Privirea ei inocentă, unicitatea expresiei feței, frumusețea și farmecul irezistibil mi-au atras atenția în acele momente”, a povestit Kerekes István, pe site-ul său oficial.

Cine este Kerekes István. Fotograful s-a născut în România

Kerekes István este acum unul dintre cei mai mari artiști fotografi din lume. El s-a născut în România și a trăit foarte mulți ani în Târgu Mureș, iar de mai bine de 15 ani locuiește în Ungaria.

Artistul locuiește în Mosonmagyaróvár, împreună cu familia, unde lucrează ca profesor de educație fizică, potrivit Centrului InfoEuropa. De-a lungul carierei, fotograful a primit peste 3.000 de premii și medalii naţionale şi internaţionale.

„În vara anului 2018 a primit de la FIAP cea mai înaltă distincție a Federației internaționale recunoscute de UNESCO: distincția Artist Excelent de diamant, gradul 3 (EFIAP d/3). În perioada în care a preluat distincția, în lume existau doar cinci artiști fotografi cu asemenea distincție, el fiind cel mai tânăr printre ei! Tot în anul 2018 a fost distins cu Meritul de Stat Crucea de Aur a Ungariei”, a transmis Euro Foto ART International Association. coral