După doi ani de blocaj politic, pare să se întrevadă o ieșire din impas în Irlanda de Nord, unde principalul partid unionist, care a boicotat instituțiile locale, a ajuns la un acord cu Londra cu privire la regulile post-Brexit, potrivit AFP.
Dacă va reuși, acest compromis – al cărui conținut rămâne necunoscut – ar marca sfârșitul unei crize care a afectat profund serviciile publice din provincie și a copleșit populația.
El ar duce la sosirea în fruntea guvernului local a unei personalități din partea unui partid favorabil reunificării Irlandei, o cotitură istorică în provincia britanică cu un trecut sângeros.
Partidul Democratic Unionist (DUP) s-a retras din executivul și parlamentul Irlandei de Nord, Stormont, în februarie 2022, pentru a protesta față de noile reguli comerciale post-Brexit, pe care le consideră o amenințare pentru locul provinciei în cadrul Regatului Unit.
După luni de negocieri și în urma unui vot intern, liderul partidului, Jeffrey Donaldson, a anunțat luni seară că DUP este pregătit să participe la reluarea Stormont datorită concesiilor prezentate de Londra.
Detaliile nu vor fi dezvăluite până miercuri, dar acordul conține „măsuri care sunt bune pentru Irlanda de Nord și care ne vor restabili locul în cadrul Regatului Unit și al pieței sale interne”, s-a apărat Jeffrey Donaldson.
În special, acesta a declarat că bunurile care rămân în Regatul Unit nu vor mai fi supuse unor „controale fizice”, cu excepția cazurilor de suspiciune de fraudă, așa cum se întâmplă în restul țării.
Multă muncă „Era și timpul, a fost foarte imatur din partea DUP”, a declarat Ellen O’Connor, o studentă de 19 ani, intervievată de AFP într-un cartier naționalist din Belfast.
„Nu poți să joci după reguli doar când îți convine, nu așa funcționează democrația”, a continuat ea, subliniind impactul paraliziei asupra „multor oameni” din jurul ei și recenta grevă a zeci de mii de funcționari publici care cer salarii mai bune.
Într-un district sindicalist, Cilla Flemming, o pensionară în vârstă de 73 de ani, așteaptă să vadă ce conține acordul: „Vreau să îl citesc și să mă conving”.
Absența unui parlament și a unui executiv local, cu jurisdicție asupra unei game largi de probleme, cum ar fi educația și sănătatea, provoacă perturbări majore ale serviciilor publice din provincie, o situație exacerbată de criza costului vieții.
Londra a promis un pachet de 3,3 miliarde de lire sterline (3,8 miliarde de euro) pentru provincie, odată ce adunarea va fi reformată.
Odată ce acordul va fi adoptat de Parlamentul britanic, Adunarea Irlandei de Nord va trebui să se reunească pentru a alege un președinte și pentru a numi primul ministru al viitorului guvern local.
Este de așteptat ca ea să fie Michelle O’Neill, vicepreședinte al Sinn Fein, marea câștigătoare a ultimelor alegeri locale, o premieră în provincie. „Avem mult de lucru în fața noastră”, a declarat ea.
Liderul Sinn Fein, Mary Lou McDonald, care a călătorit de la Dublin, a fost și ea încântată.
Bruxelles-ul „urmărește îndeaproape”… DUP s-a opus în special acordului încheiat anul trecut între Londra și Bruxelles – cunoscut sub numele de „Cadrul de la Windsor” – care a stabilit reguli pentru a împiedica o frontieră care să separe provincia de Republica Irlanda, așa cum prevedeau acordurile de pace care au pus capăt la treizeci de ani de violențe.
Pentru unii unioniști, acest cadru nu protejează suficient locul provinciei în cadrul Regatului Unit, întrucât normele europene continuă să se aplice în Irlanda de Nord.
Potrivit ministrului britanic pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, acordul la care s-a ajuns marți nu va necesita o renegociere cu Bruxellesul.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că aceasta „monitorizează îndeaproape” situația și va „examina acest text”.
Premierul irlandez Leo Vardadkar a vorbit cu Rishi Sunak despre un apel pentru a se asigura că acordul nu va avea „niciun impact negativ” asupra „Cadrului de la Windsor” sau asupra acordului de pace din 1998.
Ambele speră că acordul „deschide calea” pentru o revenire la instituțiile din Irlanda de Nord și la reuniunile ministeriale Nord-Sud, potrivit proceselor-verbale ale schimbului publicate de Dublin și Londra.