Posta Romana a hotarat sa-si trimita toti angajatii in somaj tehnic timp de patru zile. Masura vine in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Compania Nationala Posta Romana este afectata din punct de vedere economic, constatandu-se o diminuare semnificativa a veniturilor ca urmare a masurilor de distantare sociala impuse de autoritati, care au dus la un trafic redus in unitatile postale, dar si a suspendarii traficului postal international pe majoritatea destinatiilor.

Posta Romana a analizat mai multe variante pentru a lua cele mai bune masuri de a depasi cu bine aceasta perioada dificila, pentru a putea proteja angajatii, salariile, locurile de munca si dezvoltarea viitoare, potrivit comunicatului de presa transmis joi.

Somaj tehnic „in doua transe”

S-a ales, astfel, pentru luna aprilie, solutia unui somaj tehnic de 4 zile pentru toti angajatii Postei Romane, in doua transe, astfel: in perioada de dupa Paste, pentru jumatate din personal (21 – 24 aprilie), iar cealalta jumatate dintre angajati, inainte de 1 mai (27 – 30 aprilie).

Prin aplicarea acestei masuri, impactul asupra salariului net al unui postas este de aproximativ 130 lei (ex. 129 lei pentru clasa 13 de munca, 135 lei pentru clasa 15, 237 lei pentru clasa 33). Procentual, scaderea veniturilor unui angajat ca urmare a unui repaus care reprezinta 20% din totalul zilelor lucratoare (4 din 20 de zile lucratoare ale lunii aprilie) este, in medie, de 7.5% din salariu. In acest mod, compania ar putea acoperi pierderea financiara previzionata pentru luna aprilie.
Cum lucreaza Posta Romana in perioada Pastelui

Compania Nationala Posta Romana a anuntat ca programul de lucru al subunitatilor postale din mediul urban si rural va suferi modificari in perioada Sarbatorilor Pascale. Astfel, in perioada Sarbatorilor Pascale toate subunitatile postale din mediul urban si rural vor fi inchise vineri (17 aprilie) si luni (20 aprilie).

Programul anuntat este in conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit carora prima si a doua zi de Pasti sunt declarate zile de sarbatoare legala, nelucratoare. „Posta Romana ureaza tuturor clientilor si partenerilor Sarbatori linistite!”, au afirmat reprezentantii companiei.

coral