Angus Barbieri deține recordul mondial Guinness pentru cea mai lungă perioadă fără a mânca. Bărbatul a trăit timp de un an de zile fără să mănânce. Inclusiv oamenii de știință au fost uluiți de acest caz nemaiîntâlnit.

A trăit un an fără să mănânce

Oamenii de știință nu înțeleg nici acum cum a putut trăi fără hrană pentru o perioadă atât de lungă de timp fără ca sănătatea să îi fie afectată. Majoritatea oamenilor de știință sunt convinși că renunțarea la alimente mai mult de 40 de zile poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră.

În 1965, un tânăr de 27 de ani foarte supraponderal s-a cazat la spitalul Maryfield din Dundee, Scoția. În acel moment, el cântărea 206 kilograme. Angus le-a spus personalului că este gata să renunțe la consumul de alimente pentru o vreme pentru a slăbi, iar medicii au fost de acord să-i urmărească progresul.

La început, Angus nu avea de gând să renunțe la consumul de alimente mult timp. Dar i s-a părut atât de ușor să trăiască fără hrană, încât, în ciuda sfaturilor medicilor, a decis să-și continue experimentul chiar și după 40 de zile de post. Voia să fie într-o formă perfectă.

Timp de mai mult de un an, acesta a luat doar vitaminele de care avea nevoie. În ziua 92, a început să ia anumite pastile și să utilizeze sarea. Totodată, alimente precum apă, cafea, ceai și apă minerală, nu lipseau din alimentația acestuia.  De asemenea, putea bea oricâte băuturi non-calorice dorea: cum ar fi ceai, cafea și apă minerală. Tranzitul intestinal al acestuia se realiza o dată la 37-38 de zile.

Nu a primit niciun tratament medical, chiar dacă la început a fost înconjurat de medici. Dar, pentru că era atât de bine adaptat să nu mănânce, i s-a permis curând să meargă acasă și să locuiască acolo. A trebuit să viziteze spitalul doar pentru a face niște analize de sănătate. Medicii au susținut că bărbatul avea un nivel foarte scăzut de glucoză, ceea ce a dovedit faptul că nu a mâncat nimic.

Dar hipoglicemia nu l-a împiedicat să facă lucrurile pe care le făcea de obicei și încă se simțea bine. Singurul lucru pe care trebuia să-l facă era să nu mai lucreze pentru magazinul de alimente al tatălui său, specializat în fabricarea peștelui și cartofilor prăjiți. Angus și-a oprit postul pe 11 iulie 1966. În 382 de zile, pierduse 125 de kilograme.

Ulterior, acesta a reluat alimentația însă în mod treptat. La acea vreme, Angus a declarat că uitase aproape complet gustul mâncării. În ciuda cât de repede a slăbit atât de mult, în următorii 5 ani de la sfârșitul postului, a pus la loc 16 kilograme. S-a mutat la Warwick, Anglia. A avut 2 fii și a trăit încă 24 de ani.

Studenții absolvenți ai Departamentului de Medicină al Universității, Dundee, au descris 5 cazuri în care obezitatea a fost tratată cu post. Toate au dus la moartea pacienților. Un singur pacient a reușit să trăiască 210 zile fără alimente și a murit după ce a mâncat, ceea ce este o consecință populară atunci când un aport brusc de alimente perturbă echilibrul lichid și electrolitic din organism. Restul pacienților au murit din cauza diferitelor probleme de sănătate în săptămânile 3-8 ale postului lor. Mulți alți pacienți au suferit o lipsă de potasiu.

Unii oameni pot trece fără mâncare pentru o vreme, trăind din grăsimea pe care o au în corp. Dar postul și chiar dietele hipocalorice pot provoca afecțiuni grave ale inimii. După doar 6 săptămâni, aceste probleme pot apărea. Deși unele studii arată că dietele pot ajuta la combaterea obezității, iar în cazul animalelor încetinește îmbătrânirea, aceste lucruri nu sunt sigur, deci poate fi un lucru periculos de făcut. coral