Foarte multă lume crede că Moş Crăciun locuieşte în Laponia, acolo unde, împreună cu spiriduşii săi, pregătește cadourile pentru a le dărui în noaptea de Ajun copiilor cuminți din lumea întreagă. Totuşi, mulți se întreabă care este, cu adevărat, povestea lui Moș Crăciun și cum face el să viziteze pe toată lumea într-o singură noapte. Iată câteva dintre legendele iubitului bătrânel care aduce an de an bucurii celor mici.

Povestea lui Moș Crăciun. A refuzat să o primească în casa lui pe Fecioara Maria

Una din legende spune că Fecioara Maria, fiind pe cale de a-l naște pe Iisus Hristos, i-a cerut lui Moş Ajun să o adăpostească. Însă, invocând că este sărat, acesta a refuzat-o și a trimis-o la fratele său mai mic care era și mai bogat. Aceasta a mers acasă la Moș Crăciun, iar acolo a fost întâmpinată de Crăciuneasa, însă a trimis-o să nască în grajdul animalelor, deoarece soţul ei era rău şi necredincios.

Aceasta ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască, însă în momentul în care Moș Crăciun a aflat, acesta s-ar fi înfuriat foarte tare şi i-ar fi tăiat mâinile soţiei sale, drept pedeapsă. Însă, ca prin minune, Fecioara Maria ar fi vindecat-o pe aceasta, reuşind să îi lipească mâinie la loc. Când a văzut asta, Crăciun ar fi devenit „primul creştin”, cerându-și umilă iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale. A doua zi, acesta şi-ar fi împărţit averea copiilor sărmani, iar de atunci, an de an, în Ajunul Naşterii Domnului, Moş Crăciun merge cu sania trasă de reni la toți copiii cuminţi şi ascultători pentru a le duce daruri.

Legenda moşului sărman care făcea jucării

Se spune că în urmă cu mulți ani a existat Moş Crăciun, un bătrân care făcea jucării. Acestuia iubea să confecţioneze jucării, așa că făcea asta pe tot parcursul anului, iar pe 25 decembrie, le vindea la preţ mic într-un târg. Într-o zi de Crăciun, când se întorcea acasă de la târg, el a văzut pe un geam trei copii foarte triști pentru că nu primiseră niciun cadou. Acesta dorea să le ofere o jucărie, însă le vându-se pe toate la târg. Cum dorința sa a fost atât de mare,  pe fundul sacului a mai apărut o jucărie pe care le-a oferit-o celor trei copii, bucurându-i foarte tare.

De atunci, el a vrut să facă jucării pentru toţi copiii, mai ales pentru cei mai săraci. Și nu după mult timp, s-a ivit o căprioară rănită în fața sa, pe care acesta a îngrijit-o. Drept mulţumire, aceasta a făcut să apară renii şi sania, hainele vechi ale Moșului s-au transformat într-unele noi, roșii și frumoase, apărând astfel Moș Crăciun. Aceasta a fost povestea a doua a lui Moș Crăciun.

Povestea lui Moș Crăciun. Legenda bătrânului păstor şi a câinelui credincios

Într-o seară, un păstor bătrân, care avea alături un câine credincios, căuta un loc unde să poată înopta. Cum mergea el, câinele a început să vorbească şi i-a spus că pe cer se află o stea foarte luminoasă, după care ar trebui să se ghideze. Bătrânul a mers cu animalul său după lumina stelei, până au ajuns într-un loc unde se afla o femeie şi copilul ei nou-născut.

Cum afară era ger, vitele din grajd au încercat să îi încălzească pe cei doi. Văzând acestea, păstorul i-a învelit pe femeie şi pe copil cu blana de oaie de pe el şi s-a adăpostit printre mioarele sale pentru a se încălzi și el. A doua zi dimineaţă, atunci când a plecat din grajd, bătrânul a fost înconjurat de o lumină albă, care l-a condus în faţa lui Dumnezeu. Drept răsplată, Dumnezeu l-a pus pe păstor să ducă bucurii în fiecare an, dându-i numele de Moş Crăciun. coral