Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de promulgare a Legilor Justiţiei, informează Administraţia Prezidenţială.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Iohannis a semnat decretele de promulgare după ce Curtea Constituţională a României a respins, săptămâna trecută, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi adoptate în Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de promulgare a Legilor Justiţiei, informează Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 15 noiembrie 2022, următoarele decrete:
Decret pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor;
Decret pentru promulgarea Legii privind organizarea judiciară;
Decret pentru promulgarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii” , anunţă Administraţia Prezidenţială.

Cele trei Legi ale Justiţiei sunt constituţionale, a decis pe 9 noiembrie Curtea Constituţională a României. Judecătorii CCR au respins toate sesizările Opoziţiei şi Avocatului Poporului.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor Legi, România are mai multe şanse de a intra în Schengen

Coaliţia de la Putere susţine că odată cu intrarea în vigoare a noilor Legi ale Justiţiei, România are mai multe şanse în acest an de a scăpa de monitorizarea MCV şi de a intra în spaţiul Schengen.

„Aceste legi ne aruncă înapoi cu foarte mulţi ani, în perioada de preaderare, când Adrian Năstase şi acoliţii săi – Cătălin Voicu, Rodica Stănoiu şi alţii – creaseră o caracatiţă care sufocase întreaga justiţie. La fel şi acum. Sub pretextul îmbunătăţirii legilor justiţiei şi sub ambalajul unei aşa-zise reforme, puterea actuală duce, de fapt, înapoi justiţia din România. Vedem că actuala coaliţie a forţat la maximum adoptarea acestor legi, nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia, Comisie la care, vedem în aceste zile, a avut grijă să desemneze un politruc, o fostă senatoare cu ştate vechi în PNL.

Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează tot sistemul judiciar, fac extrem de mult rău întregii societăţi. Românii care se vor intersecta, la un moment dat, cu vreun politician nu vor avea nicio şansă pentru că toate aceste mecanisme create vor lucra în favoarea acelui politician.

Cei din PSD şi PNL vor să toace miliardele din PNRR şi banii din bugetul ţării în mod discreţionar, fără să fie deranjaţi în niciun fel de justiţia din România” , declara Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei. coral