Prețul carburanților a crescut de 13 ori în ultima lună, iar scumpirile par că nu se mai opresc. Un litru de benzină se vinde, în medie, cu peste 7 lei 50, iar cel de motorină sare de 9 lei în unele benzinării. Iar previziunile analiştilor nu sunt deloc bune. Aceştia spun că trebuie să ne aşteptăm la noi majorări la pompă după data de 5 decembrie.

La începutul lunii, şoferii începeau să răsufle uşuraţi după ce au văzut că prețurile combustibililor s-au stabilizat. Pe atunci, un litru de motorină ne costa în medie 8 lei 50, iar un litru de benzină era puţin peste 7 lei. De atunci însă, am avut majorări aproape în fiecare zi. 

Prețuri carburanți 2 octombrie 2022

motorină: 8.49 lei

benzină: 7.10 lei

Prețuri carburanți 23 octombrie 2022

motorină: 9.01 lei

benzină: 7.50 lei

Alexandra Marin, reporter: În doar o săptămână, preţul carburanţilor a fost majorat deja de 5 ori, iar în multe benzinării, motorina se vinde cu 9 lei, iar benzina cu 7.50 lei. Astfel, preţurile pe care le vedeţi afişate lângă mine sunt preţuri la care a fost deja aplicată reducerea de 50 de bani.  

Pentru un plin de 50 de litri de motorină, șoferii scot astăzi cu aproximativ 26 de lei mai mult, față de 1 octombrie. Pentru acelaşi plin, doar că de benzină, şoferii plătesc, în medie, cu 20 de lei mai mult decât la începutul acestei luni. Explicaţia?

Adrian Negrescu, analist economic: Ţine în primul rând de disponibilitatea petrolului. Organizaţia producătorilor de petrol a redus producţia. Cererea continuă să fie mare, astfel că preţurile cresc. Pe de altă parte, asistăm la o scumpire a petrolului din cauza dolarului. Aprecierea dolarului face ca petrolul să fie mai scump, la fel şi benzina, motorina.

Şi mai mari vor fi preţurile la carburanți din 5 decembrie, cred analiştii, când începe embargoul UE asupra petrolului rusesc

Adrian Negrescu, analist economic: Preţurile sunt pe un trend crescător, trend care va continua şi lunile următoare. UE a decis ca începând cu 5 decemrie, tot petrolul şi toate produsele petroliere care sunt mişcate prin intermediul porturilor ruseşti să fie interzis. Pentru noi, asta va însemna din păcate o mare problemă economică. 

Ce pot face şoferii în această situaţie? Unii circulă mai puţin, alţii aleg transportul în comun iar cei care îşi permit costurile trec pe GPL sau la maşinile electrice. 

Scumpirile mai mari de la pompă se resimt şi la raft, unde atât produsele alimentare, cât şi cele nealimentare vor avea preţuri mai mari din cauza costurilor cu transportul, arată observatornews.ro

  coral