Preţul uleiului ar putea creşte cu încă 50%, după ce s-a dublat deja în ultimii doi ani. Seceta le pune capac fermierilor

Seceta ne lasă în acest an fără jumătate din seminţele de floarea-soarelui. Fermierii estimează că vor recolta cu un milion de tone de cereale mai puţin faţă de anul trecut. În multe zone din ţară, plantele sunt bune doar de pus în vază, de seminţe nici nu poate fi vorba. O producţie mai mică aduce, din start, preţuri tot mai mari la ulei. 

"Din păcate, e un gest pe care nu-mi doream să-l fac cu floarea-soarelui. Dar dat fiind faptul că singurul mod în care ne mai putem bucura de ea este într-o vază, vi le fac cadou! Eu dacă o las aici, se va usca". Din cauza secetei, multe plante de floarea-soarelui mai pot fi folosite acum doar ca să ne decoreze casele. Iar asta se întâmplă pe mare parte din cultura fermierului Bogdan Soare. 

"Primele frunze au fost aici. Vedeţi, sunt moarte de foarte mult timp. Deja ea este într-un stres hidric extraordinar de mare şi termic. Nicio ploaie mai mare de 5 litri. Este cam o gură de apă după un maraton. În condiţii de vânt. Sunt 34 de grade acum, dar au fost 42 acum două zile", spune Bogdan Soare, fermier. 

Uleiul s-ar putea scumpi cu încă 50%

În 2021 a recoltat de pe cele 350 de hectare cu floarea-soarelui în jur de 1.500 de tone de cereale. Anul acesta însă… "Sperăm ca la floarea-soarelui să recoltăm undeva la o tonă jumătate, două tone pe hectar. Asta că sunt eu optimist. Mi-am făcut planul că la două tone pe hectar supravieţuiesc. Anul trecut a fost dublu", adaugă Bogdan Soare, fermier. 1,3 milioane de hectare cu floarea-soarelui sunt cultivate în ţară.

Cea mai mare suprafaţă e afectată de seceta severă. "Vedem cum calatidiul se strânge, seminţele vor fi seci, iar într-un final calatidiul va avea dimensiunea unei margarete, ca să ne exprimăm şi grafic. Sunt zone întregi din România unde nu este dezvoltată floarea-soarelui, este până la genunchi", a explicat Cezar Gheorghe, expert comerţ cereale. 

 

coral