Joi, 11 august, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a găzduit simpozionul ”Keynote Speakers in Hematology”, eveniment  prilejuit de vizita profesorului Aaron Ciechanover, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, medic, biochimist și profesor emerit al Technion – Israel Institute of Technology din Haifa, Israel.

Aflat la Cluj-Napoca, profesorul israelian s-a întâlnit cu echipa Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE, alături de care derulează un proiect de cercetare exploratorie focusat pe sistemul ubiquitin-proteazom (UPS), pentru descoperirea căruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie, în 2004, alături de cercetătorii cu Avram Hershko și Irwin Rose.

În cadrul acestui proiect, echipa de cercetare se axează pe investigarea de noi mecanisme celulare de supresare tumorală din cadrul sistemului ubiquitin-proteazom, ce ar putea fi folosite în viitor în scop terapeutic.

Directorul proiectului, profesorul Ciechanover, este primul cercetător care a descoperit rolul proteinei KPC1, ce stă la baza cercetării româno-israeliene, cu potențiale implicații clinice  majore. Adițional rolului supresor tumoral, proiectul investighează și implicațiile sistemului imun asupra tumorilor maligne, cu impact în imunoterapia modernă.

„Suntem în domeniul ubiquitinei de ceva timp. Am descoperit acest domeniu la sfârșitul anilor 70, începutul anilor 80, au trecut 42 de ani de atunci. Am început cu știința de bază, iar acum pacienții din întreaga lume, beneficiază de rezultatele acesteia. Totuși suntem încă în primii pași și nu trebuie să uităm că totul a început cu medici dedicați, implicați si devotați domeniului sănătății. Avem de parcurs încă un drum lung cu o fascinantă evoluție.” a transmis prof. dr. Aaron Ciechanover.

Efectele cercetării profesorului Aaron Ciechanover sunt majore și au schimbat abordarea terapeutică în medicină, în special în oncologie și hematologie, prin dezvoltarea de medicamente care au contribuit la schimbarea radicală a tratamentului unor forme de cancer, precum mielomul multiplu.

Conform statisticii Globocan, numeroase subtipuri de cancer sunt asociate cu o rată foarte mare de mortalitate și morbiditate. Îmbunătățirea indexului terapeutic poate schimba în bine supraviețuirea pacientului cu cancer, cu beneficii clare medicale și socio-economice.

Simpozionul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca s-a axat pe cercetarea translațională în biologie tumorală.

De asemenea, s-au prezentat activitățile proiectului condus de profesorul Ciechanover și colaborarea acestuia cu echipa de cercetători din cadrul universității și s-a oferit mentorat tinerilor investigatori și studenților mediciniști.

Alături de directorul proiectului, evenimentul i-a avut ca invitați pe prof. dr. Tudor Ciuleanu, coordonatorul Departamentului de Oncologie medicală al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, pe prof. dr. Mihnea Zdrenghea, coordonatorul Departamentului de Hematologie și pe dr. Ciprian Tomuleasa, cercetător științific și medic primar hematolog, care au prezentat impactul clinic al cercetării profesorului Ciechanover.

”Colaborarea cu un om de știință de anvergura domnului profesor Ciechanover este deosebit de onorantă, reprezentând o oportunitate unică pentru echipa noastră de cercetare de a contribui la progresul medical împreună cu un cercetător care a schimbat, prin descoperirile sale, conduita terapeutică în mielomul multiplu.

Totodată, această colaborare reprezintă și o responsabilitate uriașă. Sunt convins că tot colectivul Centrului de Cercetare MedFUTURE și al Departamentului de Hematologie ale Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca vor face față acestei responsabilități, pentru a confirma atât la nivel național, cât și internațional, calitatea medicinei din Cluj-Napoca”, a transmis dr. Ciprian Tomuleasa, cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE. coral