Chirurgii din Cluj-Napoca au fost determinați să realizeze o operație în premieră pentru România pentru a-i putea salva viața pacientului, care rămânea fără opțiuni.

Medicii chirurgi au efectuat un autotransplant renal, prin extirparea unei tumore. Având în vedere că pacientul avea doar un rinichi, afectat de cancer, chirurgii au fost nevoiți să scoată organul, să-l curețe și să-l pună înapoi la loc, scrie stirileprotv.ro. 

Pacientul, Florin, a fost operat prima dată de cancer acum 4 ani, când medicii i-au extirpat rinichiul drep, dar recent, în urmă cu 3 luni i s-a spus că boala a recidivat și s-a extins pe rinichiul pe care l-a mai avut.

Transplantul unui organ de la un membru al familiei nu s-a putut întâmpla.

„Din momentul în care am aflat că trebuie să mă operez și la celelalt, au fost trei luni în care e disperare… nu dormi noaptea, nu stai liniștit. Erau disperați… părinții mei de vârstă înaintată vă dați seama că nu îmi puteau dona, soția așa cum e… nu aveam donator, trebuia să merg pe dializă dacă rezistam, dacă nu…”, a spus Florin, pacientul.

Medicii au fost forțați de situație și au ajuns să facă un autotransplant pentru a extirpa tumora, o premieră în România. Operația a durat 6 ore:

„Constă în recoltarea rinichiului de la locul lui și extragerea lui în afară corpului, este nevoie de chirurgia oncologică extirpativa extracorporală, adică disecția rinichiului, în care se extrage tumoră și se reface morfologia renală, și este nevoie de posibilitatea de a se efectua un transplant renal”, a explicat directorul Secției de Urologie și Transplant renal din Cluj.

 

coral