Marți, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA. Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare. Mai multe informații, întrebări și răspunsuri sunt disponibile aici.

 Cum se pot consuma?

ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi;

ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

De ce ar trebui să mâncăm insecte:

Ține de fiecare consumator în parte să decidă dacă dorește sau nu să mănânce insecte. Folosirea insectelor ca o sursă de proteină nu este ceva nou, insectele sunt mâncate cu regularitate în multe părți ale lumii.

Este acest produs sigur?

Da. Novel Food poate fi autorizat doar dacă nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană. În caz contrar, aprobarea lui nu ar putea fi validată de Comisia Europeană.

Pot cauza probleme de sănătate?

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, alergiile provocate de mâncare reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, ce afectează aproximativ 2-4% din populația adultă și până la 8-9% dintre copii.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat că utilizarea viermilor de făină galbeni uscați poate duce la reacții alergice.

  coral