Toţi interlocutorii pe care premierul Nicolae Ciucă i-a avut la Bruxelles au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare la Schengen.

Prim-ministrul a vorbit la Bruxelles despre Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina, iar la sediul NATO a discutat aspectele legate de contextul de securitate.

„În ceea ce priveşre Schengen vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare. Au fost ativităţi de evaluare. Comisia de Evaluare şi-a desfăşurat activitatea două zile luna aceasta în România, iar rezultatele sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să putem să avem susţinerea pe baza meritului de care ţara noastră trebuie să se bucure şi care trebuie să îi fie recunoscut pentru tot ceea ce a realizat astfel încât să îndeplinească toate cerinţele”, a spus premierul.

Liderul PNL a afirmat că este foarte bine cunoscut că în momentul de faţă sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. În acest context, ministrul de Interne român l-a invitat la Bucureşti pe omologul olandez.

„Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări, a fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa ministrului de Interne olandez astfel încât o comisie, delegaţie care vrea să vină să îşi clarifice subiectele încă neelucidate să vină în ţara noastră şi să vadă la faţa locului tot ce s-a întreprins şi am convingerea că din tot ce am observat din întâlniri şi din discuţiile avute, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În cadrul întâlnirilor s-a discutat şi despre ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile justiţiei, au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei (…) şi, de asemenea, sunt perspective pozitive, astfel încât României să îi fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a adăugat Ciucă.

coral