Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Un bărbat care face parte din corul bisericii din localitatea sa i-a spus Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților că preotul de la biserica la care cântă i-ar fi sugerat să nu se mai prezinte la acea biserică deoarece preotesei nu îi face plăcere să îl vadă acolo. 

MESAJUL LUI M.C.

„Doamne, ajută! În linii mari, situația este următoarea: Fac parte din corul bisericii de aproximativ 14 ani și de cele mai multe ori țineam locul dascălului, la rugămintea preotului, bineînțeles. Nu am făcut nimic de capul meu. De un an jumătate, de când a venit părintele la mine și m-a rugat să nu vin două-trei duminici la biserică, pentru că are probleme cu soția (implicit doamna preoteasă avea ceva cu mine), am făcut ascultare și am mers mai rar la biserică, doar la unele evenimente la care trebuia să particip.

Tot părintele mi-a spus, cu câteva luni în urmă, să las orgoliul și să vin la biserică, ceea ce am și făcut. Tot părintele m-a sunat într-o dimineață și mi-a spus:  Deci, în concluzie, nu mai veni la biserică. Întrebarea mea este dacă, în situația aceasta, părintele are dreptul să mă excludă din biserică.”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Doamne, ajută! Simplul fapt că v-a rugat să nu mai veniți la acea biserică nu înseamnă că v-a exclus din Biserică. Din cele expuse, nici nu ar fi avut vreun motiv serios să fi făcut acest lucru. Puteți căuta motivele care stau la baza excluderii temporare din Biserică sau a anatemei asupra unei persoane; acestea sunt de o foarte mare gravitate, arată ziardesuceava.ro

Personal, pentru liniștea mea sufletească, acolo unde nu am fost dorit, sau nu m-am simțit confortabil, am evitat, atât cât mi-a stat în putere, să mă duc. Însă dumneavoastră aveți libertatea să faceți după cum veți considera de cuviință. Pace și bucurie!”

 

coral